GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala u prvih šest mjeseci

Industrijska proizvodnja pala u prvih šest mjeseci
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2023 / 16:38
Autor: RBA analize

ANALIZA- Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja porasla je u lipnju 2023. za 2,4% na godišnjoj razini (kalendarski prilagođeno), najsnažnije od rujna prošle godine.

U odnosu na svibanj, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja ostvarila je rast od 2,0%. Rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je drugi mjesec zaredom i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Međutim, jesmo li na početku faze oporavka industrijske proizvodnje rano je govoriti osobito uzimajući u obzir neizvjesnost i kretanja kod najvažnijih vanjsko trgovinskih partnera Hrvatske.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivne promjene u lipnju ostvarene su kod proizvodnje Kapitalnih proizvoda (+11,6%), Trajnih i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+5,2% odnosno +0,1%) te Intermedijarnih proizvoda (+0,3%). Negativna promjena evidentirana je u kategoriji Energije (-1,1%). Najsnažniji je to mjesečni rast proizvodnje kapitalnih dobara od lipnja 2020., dok je kategorija Trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježila prvi mjesečni rast od veljače ove godine.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine snažan rast u lipnju bilježi također proizvodnja Kapitalnih proizvoda (+16,7%), najsnažniji od siječnja 2022., a slijede Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+4,5%). Pozitivne godišnje promjene Kapitalnih proizvoda traju od lipnja 2020., odnosno pune tri godine. S druge strane, smanjenje je zabilježeno u kategorijama Trajni proizvodi za široku potrošnju (-6,9%), Intermedijarni proizvodi (-2,7%) i Energija (-1,6%). Na godišnjoj razini Trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe kontinuiran pad od rujna 2022., dok proizvodnja Intermedijarnih proizvoda pada osmi mjesec zaredom.

Nakon što je u posljednjem tromjesečju 2022. i prvom ovogodišnjem tromjesečju industrijska proizvodnja zabilježila pad na godišnjoj razini (-1,4% odnosno -1,7%), u drugom tromjesečju 2023. ostvarena je skromna pozitivna godišnja promjena od 0,1%. Navedeno može sugerirati da je industrijska proizvodnja na početku oporavka nakon izazovnog kraja prošle i početka ove godine. Za potvrdu navedenog potrebno je pričekati razvoj promatranog visokofrekventnog pokazatelja u narednim mjesecima. U skladu s navedenim, obujam industrijske proizvodnje u prvoj polovini 2023. u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prosjeku je manji za 0,8%.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u prvih šest mjeseci na godišnjoj razini u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, i to za 2,7%. Navedeno je vjerojatno i posljedica porasta proizvodnje električne energije iz hidroelektrana uslijed povoljne hidrologije, ali i porasta proizvodnje iz drugih obnovljivih izvora energije. S druge strane, u skladu s trendovima u europodručju i ostalim tržištima, u prerađivačkoj industriji, koja čini otprilike 85% ukupne industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, obujam je skromniji za 1,3% u odnosu na siječanj-lipanj 2022. U Rudarstvu i vađenju obujam industrijske proizvodnje smanjen je u prvoj polovini godine za 3,6% godišnje, a trend negativnih godišnjih promjena traje od prosinca 2021.

Iako na prerađivačke aktivnosti djeluje pozitivno pad cijena energije na svjetskim tržištima i poboljšanje učinkovitosti opskrbnih lanaca, kontinuirana ekonomska neizvjesnost, pooštravanje uvjeta financiranja te skromnija potražnja za robama dosad su ograničavali oporavak promatranog sektora. Ipak, pozitivne promjene na godišnjoj i mjesečnoj razini tijekom svibnja i lipnja jačaju optimizam oko početka održivog oporavka prerađivačkih aktivnosti te posljedično industrije u cjelini. Tome će svakako pridonijeti i očekivan nastavak popuštanja inflatornih pritiska u gospodarstvima. Stoga i dalje ostajemo pri procijeni rasta industrijske proizvodnje od 0,6% na razini cijele 2023.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE