GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja nastavila rast

Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 08:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u rujnu je u usporedbi s kolovozom 2021. pala za 1,2% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje usporio na 2,8% (u odnosu na 5,2% u kolovozu).

Uspoređujući obujam industrijske proizvodnje za treće tromjesečje sa istim razdobljem prošle godine, obujam industrijske proizvodnje viši je za 4% (kalendarski prilagođeni indeksi) dok je u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja industrijska proizvodnja niža za 3%. Pad obujma na mjesečnoj razini prvenstveno je došao od pada u prerađivačkoj industriji (-1,8%) te u djelatnostima Rudarstva i vađenja (-1,8%) koji već peti mjesec bilježi mjesečni pad.

Promatrano na godišnjoj razini dinamika rasta prerađivačke industrije koja čini preko 83% ukupne industrijske proizvodnje, u rujnu je ubrzala na 2,5% (kalendarski prilagođeni indeksi). Godišnji nastavak rasta predvodili su intermedijarni (+4,1%) i kapitalni proizvodi (+2,7%), dok je pad zabilježen jedino u proizvodnji trajnih proizvoda za široku proizvodnju (-3,7%). Kod 18 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je šest djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na rujan 2020. Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 0,1% dok je Rudarstvo i vađenje zaustavilo tromjesečni negativni trend i zabilježilo godišnji rast koji je u rujnu iznosio 11,9%.

Prema izvornim indeksima u rujnu je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 2,8%, dok je kumulativni godišnji rast u promatranom dijelu godine iznosio 7%. U istom je razdoblju prema podacima DZS-a zabilježen pad zaposlenosti u industriji (-0,8%) pa je proizvodnost rada u djelatnostima industrije od siječnja do kolovoza veća za razmjerno visokih 7,9%.

Godišnje stope rasta traju od prosinca prošle godine pa je proizvodnja u prvih devet mjeseci 2021. viša za 7,6%. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u prvih devet mjeseci bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+10%) usprkos činjenici da je u ovoj kategoriji proizvoda proizvodnja tijekom kolovoza i rujna uz blagi mjesečni rast na godišnjoj razini zabilježila smanjenje od -4,1% odnosno -3,7%. Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 9,5%, intermedijarni proizvodi 9%, netrajni proizvodi za široku potrošnju 6% te energija 5,1%.

Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju rast narednih mjeseci budući da je isti u rujnu dosegnuo razine prije početka krize izazvane izbijanjem pandemije COVID-19. Osim navedenog i učinka baznog razdoblja, uz nastavak jačanja domaće i inozemne potražnje, u industriji je prema podacima HZMO primjetan polagani rast broja osiguranika što ohrabruje pozitivna očekivanja.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE