GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone blago usporila u kolovozu

Industrija eurozone blago usporila u kolovozu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2021 / 16:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile u kolovozu, budući da kompanije zbog problema u nabavi ne uspijevaju držati korak s potražnjom, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u kolovozu za 1,4 boda u odnosu na srpanj i iznosio je 61,4 boda, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, neznatno snizivši prvu procjenu njegove vrijednosti.

Tempo rasta aktivnosti u industriji dodatno je oslabio u odnosu na rekordni lipanj, ali ga i dalje podupire snažna domaća i inozemna potražnja, primjećuju u Markitu.

Glavni je problem ponovo bio manjak komponenti, budući da nabavljači ili ne uspijevaju proizvesti dovoljno dijelova ili su suočeni s manjkom logističkih kapaciteta, ističe glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Ti su problemi u nabavi bili glavni uzrok što je zaostajanje proizvodnje za narudžbama dosegnulo razmjere kakvi nisu zabilježeni u povijesti istraživanja, nadmašivši najvišu razinu u 24 godine, zabilježenu u srpnju", dodaje Williamson.

Takva je situacija razotkrila ograničenja proizvodnih kapaciteta u eurozoni i kompanije su ponovo posegnule za zalihama i povećale broj zaposlenih u kolovozu, iako nešto blaže nego u srpnju.

Tempo zapošljavanja tek je neznatno oslabio u odnosu na rekordni srpanj budući da su proizvođači i dalje fokusirani na povećanje poslovnih kapaciteta, tumači ekonomist Markita.

Poslovni čelnici i dalje su optimistični u prognozama za idućih 12 mjeseci, iako nešto manje nego u srpnju, pokazalo je istraživanje londonske tvrtke.

Blago pogoršana očekivanja, povezana s vrhuncem potražnje, tvrdokornim problemima u nabavi i širenjem delta varijante koronavirusa nadovezuju se na naznake da su proizvodnja i zaposlenost dosegnuli vrhunac, zaključuje Williamson.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE