GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 12:30
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

U drugom je tromjesečju zbog pandemije koronavirusa broj radnih sati u svijetu pao 14 posto, što odgovara 400 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, utvrdili su u ILO-u.

Podatak obuhvaća radnike koji rade skraćeno, poslani su na neplaćeni odmor, izgubili su posao ili su se povukli iz radne snage.

Prije nekih mjesec dana ILO je procijenio da je u razdoblju od travnja do lipnja broj radnih sati pao 10,7 posto, što odgovara 307 milijuna radnih mjesta.

"Znatno su podignute procjene štete koju je pandemija nanijela našim tržištima rada", zaključio je na konferenciji za novinare u Ženevi direktor ILO-a Guy Ryder.

"To označi da oporavak neće biti ni jednostavan ni brz", dodao je.

Najveći je pad broja radnih sati, za 18,3 posto, zabilježen u regiji koja obuhvaća Sjevernu i Latinsku Ameriku i Karibe.

Na drugom je mjestu regija koja obuhvaća Europu i središnju Aziju s 13,9-postotnim padom broja radnih sati.

Čak 93 posto radnika živi u zemljama u kojima je još uvijek na snazi neki oblik mjera zatvaranja poduzeća zbog pandemije a ograničenja su najopsežnija u Sjevernoj, Južnoj i Srednjoj Americi, konstatiraju u ILO-u.

Pandemija je nesrazmjerno snažno i teško pogodila žene, koje su u velikom broju zaposlene u stradalim sektorima poput ugostiteljstva, maloprodaje i poslovanja s nekretninama, upozorio je čelnik ILO-a.

Siromaštvo, nejednakost, dugovi

Oporavak tržišta rada do kraja godine uvelike će ovisiti o toku pandemije i mjerama koje će vlade poduzimati kako bi je zaustavile.

U slučaju drugog vala pandemije broj radnih sati mogao bi se u drugoj polovini godine smanjiti 11,9 posto, što bi odgovaralo gubitku 340 milijuna radnih mjesta.

Gubitak bi mogao biti deset puta manji a broj sati pasti samo 1,2 posto ako se radnici u kratkom roku vrate na posao, što bi značajno potaknulo agregatnu potražnju i otvaranje novih radnih mjesta, ističu u ILO-u.

Početak kraja pandemije u svijetu neizbježno će biti obilježen višom razinom nezaposlenosti, siromaštva, nejednakosti, frustracije među građanima ali i zaduženosti, zaključio je Ryder.

Tagovi: tržište rada, Međunarodna organizacija rada, svjetsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
SRBIJA
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima "najveće ekonomske krize koju svet pamti".
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
MIŠLJENJE
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
NEW YORK - Kina razbija, Amerika će početi gubiti zbog svog samozadovoljostva", rekao je osnivač "Tesle" i milijarder Elon Musk usred tenzija između dve velike sile.
Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu
OŠTAR PAD
Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu
BRUXELLES - U Europskoj uniji i eurozoni u drugom su tromjesečju 2020. gospodarske aktivnosti pale najsnažnije na kvartalnoj i godišnjoj razini od 1995. godine, odnosno od početka objave podataka o BDP-u, pokazale su u petak prve Eurostatove procjene.
Dug opće države po prvi put premašio 300 milijardi kuna
ZADUŽIVANJE
Dug opće države po prvi put premašio 300 milijardi kuna

ZAGREB - Dug opće države iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem travnja ove godine dosegnuo je rekordno visokih 304,9 milijardi kuna, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE