GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo: Veliki deficit kvalificiranih radnika u njemačkom sektoru organizacije događaja

Ifo: Veliki deficit kvalificiranih radnika u njemačkom sektoru organizacije događaja
MANJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 09:03
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački sektor događanja suočava se s velikim nedostatkom kvalificiranih radnika, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja. U listopadu je 40 posto organizatora događaja prijavilo probleme s pronalaskom radnika, što je manje od 45 posto u srpnju i znatno ispod 64 posto prošlog ljeta.

"Zbog vala otkazivanja događaja tijekom pandemije covida-19, mnoge tvrtke nisu si mogle priuštiti da zadrže osoblje", komentirao je podatke ovog tjedna Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu. Zbog toga je ove godine nekim organizatorima festivala bilo teško pronaći dovoljno zaštitara.

Ipak, poslovna klima u sektoru organizacije događanja znatno se poboljšala jer opstanak većine tvrtki u industriji nije ugrožen. U listopadskom istraživanju samo je sedam posto tvrtki navelo da su zabrinuti za svoju egzistenciju. Za usporedbu, u ljeto 2021. bilo ih je 70 posto zbog mjera protiv koronavirusa.

Tvrtke su i dalje zadovoljne trenutnim poslovanjem, no prema riječima Wohlrabea, organizatori događaja zabrinuti su da će se posljedice prošlih mjera uskoro početi pokazivati. Pokazatelj očekivanja za budućnost pao je u listopadu s -12 bodova na -16,8 bodova. Uz nova zapošljavanja, tvrtke planiraju i veće cijene ulaznica za iduće mjesece.

Tagovi: orgsnizacija evenata, eventi, događaji
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE