GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva

Ifo snizio prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 14:00
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za 0,2 posto, objavio je danas münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo.

To je 0,5 postotnih bodova manje od njihove prognoze u siječnju i 0,7 postotnih bodova manje od prosinca. Institut je povisio prognozu rasta za iduću godinu za 0,2 postotna boda na 1,5 posto.

"Suzdržanost potrošača, visoke kamatne stope i rast cijena, vladine mjere štednje i slaba globalna ekonomija trenutačno koče gospodarstvo u Njemačkoj i dovode do nove zimske recesije", procjenjuje Timo Wollmershäuser, voditelj prognoze u Ifu.

Kako je sažeto u priopćenju instituta, gospodarska će se aktivnost ubrzati prema sredini godine, kada će postupno nestajati tereti kamatnih stopa i cijena, a kupovna moć potrošača rasti.

U međuvremenu se očekuju još ohrabrujuće vijesti na tržištu rada. Prema prognozama Ifa, broj zaposlenih će se u odnosu na prošlu godinu povećati za 200.000 na 46,1 milijun ove godine, a sljedeće godine na 46,2 milijuna. Broj nezaposlenih ove će godine porasti za 100.000 na 2,7 milijuna, ali će se sljedeće godine vratiti na 2,6 milijuna.

Inflacija u Njemačkoj ove će godine biti 2,3 posto, nakon što je prošle godine iznosila 5,9 posto. Iduće godine smanjit će se na 1,6 posto, priopćio je zavod.

Manjak javnih financija ove će se godine s prošlogodišnjih 87,4 milijarde eura smanjiti na 76 milijardi eura, a dogodine će iznositi 44,6 milijardi eura.

Izvoz će se ove godine smanjiti za 1,5 posto, ali će se iduće godine povećati za 3,4 posto, dodaju iz zavoda.

Njemačka je prošlu godinu zaključila s padom BDP-a od 0,3 posto. Prema sezonski prilagođenim podacima, njemačko gospodarstvo smanjilo se za 0,1 posto. U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je, prema prilagođenim podacima, na tromjesečnoj razini pao za 0,3 posto.

Tagovi: ifo, njemačka, ekonomija, bdp
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE