GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Moodys službeno razmatra sniženje izraelskog kreditnog rejtinga

I Moodys službeno razmatra sniženje izraelskog kreditnog rejtinga
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - I agencija Moody's službeno je upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Izraela 'A1' zbog mogućih posljedica sukoba s palestinskom islamističkom skupinom Hamas.

Početkom tjedna agencija Fitch službeno je službeno upozorila da bi mogla sniziti kreditni rejting Izraela 'A+' ako sukob s palestinskom islamističkom skupinom Hamas eskalira.

Eskalacija velikih razmjera mogla bi, uz gubitak ljudskih života, rezultirati znatno većom vojnom potrošnjom, razaranjem infrastrukture, što bi znatno oslabilo izraelsku kreditnu sposobnost, naglasili su u Fitchu.

Aktualna situacija vjerojatno podržava važeću ocjenu izraelskog državnog duga, napomenuli su u izvješću objavljenom tik pred napad na bolnicu u palestinskoj enklavi Gazi koja je odnijela stotine ljudskih života i izazvala val prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj.

Moody's je pak prošli četvrtak samo upozorio da bi dugotrajni sukob s Hamasom mogao naškoditi rejtingu Izraela. Dan nakon toga trebali su, po rasporedu, ocijeniti kreditnu sposobnost Izraela, ali izvješće nije objavljeno.

U četvrtak pridružili su se Fitchu službenim upozorenjem da bi mogli sniziti važeću ocjenu izraelskih dužničkih papira 'A1'.

- I kratki sukob može još utjecati na kreditnu sposobnost, ali što vojni sukob dulje traje i što je njegov intenzitet jači, to će, vjerojatno, snažnije utjecati na efikasnost politike, javne financije i na gospodarstvo, objašnjavaju u Moody'su.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak vojnicima okupljenim na granici s Gazome da će uskoro vidjeti blokiranu palestinsku enklavu "iznutra", sugerirajući moguću skoru kopnenu invaziju koju je Tel Aviv najavio, poručujući da planira 'uništiti' Hamas.

U međuvremenu su troškovi osiguranja od problema sa servisiranjem izraelskog državnog duga snažno porasli, izvijestio je Reuters početkom tjedna, ukazujući na 80-postotni skok cijena financijskih izvedenica koje se baziraju na zamjeni kreditnih obveza (CDS).

Nijedna od tri vodeće rejting agencije, S&P Globala, Moody'sa i Fitcha, nije nikada do sada snizila rejting Izraela, napominje novinska agencija.

Tagovi: mOODYS, iZRAEL, KREDITNI REJTING
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE