GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 15:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.

"Iako tzv. prva procjena ne donosi pregled strukture kretanja cijena po uobičajenoj klasifikaciji, zajednički mjesečni rast cijena hrane, pića i duhana od 1,3 posto je prema našim izračunima znatno slabijeg intenziteta u odnosu na lanjski siječanj, što znači da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim", stoji u priopćenju HUP-a.

Iz HUP-a naglašavaju da je, međutim, došlo do određenog ubrzanja rasta cijena usluga (1,1 posto mjesečno) u skladu s rastom troška nedostatne radne snage, te uslijed odgođene prilagodbe lanjskim poskupljenjima inputa.

Hrvatska bilježi i daljnji pad međunarodno usporedivog harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, s 12,7 posto godišnje u prosincu na 12,5 posto u siječnju, zamjećuju u HUP-u.

No, dodaju da je taj pad nešto slabijeg intenziteta u odnosu na prosječni pad inflacije u euro području (8,5 posto godišnje u siječnju prema 9,2 posto u prosincu), no potonja stopa vjerojatno će biti revidirana naviše po dospijeću mnogih nedostajućih nacionalnih indeksa za siječanj (posebno Njemačke).

Istodobno, mnoge značajne ekonomije poput Francuske, Španjolske i Austrije i dalje bilježe ubrzanje rasta inflacije na godišnjoj razini, ističu iz HUP-a, dodavši kako je temeljna stopa inflacije ostala nepromijenjena, na relativno visokoj razini od 5,2 posto.

"Nakon prosječnih 10,8 posto u 2022., u 2023. očekujemo pad godišnje stope inflacije na 6,5 posto. Godišnja stopa inflacije nastavit će padati u idućim mjesecima zahvaljujući slabljenju pritisaka po osnovi cijena energenata, ako ga i bude. Pritom smo prosječnu godišnju prognozu revidirali naniže sa 7,5 posto zahvaljujući znatno povoljnijim očekivanjima u pogledu kretanja cijena energenata kroz drugu polovinu godine", poručuju iz HUP-a.

U ovoj godini očekuju i pozitivan efekt normalizacije globalnih lanaca nabave, cijena energenata te općenito snažnog usporavanja agregatne potražnje na kretanje cijena dobara.

Ipak, ističu da je i dalje prisutna visoka neizvjesnost oko cijena energenata, koje su trenutno u padu zahvaljujući iznimno blagoj zimi diljem EU.

Unatoč državnim subvencijama, cijene električne struje su i dalje višestruko iznad razina prije 2021. godine., što upućuje na još uvijek tinjajuću energetsku krizu, napominju. Na kraju, očekuju da nešto snažniji rast plaća nastaviti podržavati inflacijske silnice, posebno u uslužnim sektorima.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvoje Stojić, poskupljenja zbog eura, eurozona
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE