GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz u prvom kvartalu rastao znatno brže od uvoza

Hrvatski izvoz u prvom kvartalu rastao znatno brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 09:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači su robni izvoz i uvoz zabilježili negativne godišnje stope rasta (-2,2% odnosno -3,9%).

Tako je, promatrano kumulativno u prva dva mjeseca 2021. ukupna vrijednost plasirana na inozemna tržišta promatrana u eurima iznosila 2,4 mlrd. eura, što predstavlja pad od 2,8% u odnosu na isto razdoblje 2020. Uz godišnji pad od 7,7%, uvezeno je robe u vrijednosti 3,8 mlrd. eura. Uz snažniji pad robnog robnog uvoza od izvoza pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 63,6%.

Promatrano prema komponentama NKD-a, unutar prerađivačke industrije, najznačajniji rast od siječnja do veljače zabilježen je kod Proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+36,5% godišnje) što je očekivano obzirom na događanja/pandemiju u posljednjih godinu dana. S druge strane, u promatranoj je kategoriji pad robnog uvoza iznosio 12,1% godišnje. Pozitivne godišnje stope rasta bilježi i izvoz prehrambenih proizvoda (+2,8%), drva i proizvoda od drva i pluta (5%), papira i proizvoda od papira (2,3%), izvoz proizvoda od gume i plastike (3,8%) te metala (17%) dok ostale kategorije bilježe negativne godišnje stope rasta.
Kod robnog uvoza, obzirom na smanjenu ekonomsku aktivnost i pad potražnje većina NKD kategorija zabilježila je pad ili tek skromni rast godišnjih stopa. Uvoz proizvoda od gume i plastike bio je viši za 5,1%, proizvoda od metala za 4,7% te električne opreme za 11,9%.

U promatranom razdoblju, prema zemljama, našim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerima, zabilježen je pad robnog izvoza i uvoza s Njemačkom (-0,7% odnosno -7%), s Italijom (-2,3% odnosno -22,8%), sa Slovenijom (-4,4% odnosno -8,5%) dok je s Mađarskom izvozna aktivnost bila viša za 29,8%, a uvozna niža za 8,5%.

S objavom prvih rezultata robne razmjene za ožujak zaokružena je statistika prvog tromjesečja. Uz poboljšanje pokazatelja robne razmjene u ožujku (prema prvim rezultatima), kumulativno od siječnja do ožujka robni izvoz bio je viši za 7,9%, a uvoz za 0,6%, promatrano u eurima, u odnosu na isto razdoblje lani. Uz navedena kretanja zabilježen je manjak u robnoj razmjeni u vrijednosti od 2,2 mlrd. eura koji se suzio za 10,4% u odnosu na isto razdoblje 2020.

S početkom oporavka, očekujemo da će u nastavku godine rast izvoza usluga (turizam) za sobom generirati i rast potražnje odnosno uvoza roba što će još jedanput potvrditi visoku uvoznu ovisnost hrvatskog gospodarstva. S druge strane, globalni oporavak, posebno u euro području, trebao bi imati pozitivan učinak na izvoz.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, izvoz hrane, robna razmjena, Italija, Njemačka, Srbija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE