GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska uz Grčku i Španjolsku imala najveći pad BDP-a

Hrvatska uz Grčku i Španjolsku imala najveći pad BDP-a
TUŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 13:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je u skupini zemalja EU koje su u četvrtom tromjesečju 2020. godine bilježile najveći pad BDP-a na godišnjoj razini, uz bok Grčkoj i Španjolskoj, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda Eurostata.

Najveći je pad aktivnosti u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema sezonski prilagođenim podacima bilježila Španjolska, za 9.1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Slijedi Grčka s padom BDP-a za 7.9 posto.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca palo 7.1 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U prethodnom tromjesečju smanjeno je na godišnjoj razini 9.8 posto.

U skupini je Italija s padom aktivnosti za 6.6 posto. Najblaži pad BDP-a bilježila je na kraju prošle godine Irska, za 0.2 posto. Rast aktivnosti na godišnjoj razini bilježio je samo Luksemburg, za 1.4 posto.

Tromjesečna usporedba signalizira posustajanje aktivnosti pred kraj godine kada je Europu zahvatio novi val pandemije koronavirusa i vlade su bile prisiljene ponovo uvesti stroge epidemiološke mjere.

Eurostat je među zemljama EU s najvišim tromjesečnim stopama rasta izdvojio Rumunjsku, Maltu, Hrvatsku i Grčku.

Najsnažniji je rast BDP-a u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje prema sezonski prilagođenim podacima bilježila Rumunjska, za 4.8 posto. Slijedi Malta s 3.8 posto.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 2.7 posto na tromjesečnoj razini, naglo usporivši u usporedbi s razdobljem od srpnja do rujna kada su aktivnosti porasle 8.2 posto.

Grčka je bila izjednačena s Hrvatskom po tromjesečnoj stopi rasta BDP-a u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Najsnažniji pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je pak Irska, za 5.1 posto. Slijedi Austrija s padom aktivnosti za 2.7 posto te Italija i Francuska gdje su se smanjile 1.9 odnosno 1.4 posto.

Eurostat je ujedno neznatno izmijenio procjene za EU i eurozonu, koje sada pokazuju blaži pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje godine ranije, za 4.6 posto u EU te za 4.9 posto u eurozoni, prema sezonski prilagođenim podacima.

Sredinom veljače statističari su pad u EU procijenili na 4.8 posto te na 5 posto u eurozoni.

U trećem tromjesečju BDP EU smanjen je na godišnjoj razini 4.1 posto te 4.2 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

U odnosu na prethodno tromjesečje gospodarstvo EU palo je prema najnovijim Eurostatovim procjenama u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 0.3 posto, za 0.1 postotni bod blaže no što je procijenjeno sredinom veljače. U trećem tromjesečju aktivnost je poskočila 11.6 posto.

BDP eurozone pao je pak a tromjesečnoj razini 0.7 posto. U veljači Eurostat je pad procijenio na 0.6 posto. U razdoblju od srpnja do rujna aktivnost je poskočila 12.5 posto.

Mjere suzbijanja pandemije pogodile su potrošnju kućanstava koja je bilježila pad na tromjesečnoj razini za oko tri posto. Državna i potrošnja kompanija bili su veći nego u prethodnom tromjesečju, a porastao je i izvoz.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, hrvatski turizam, hrvatski izvoz, osobna potrošnja, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE