GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u lipnju šesta u EU-u po stopi nezaposlenosti

Hrvatska u lipnju šesta u EU-u po stopi nezaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je u lipnju bila šesta među zemljama Europske unije (EU) po stopi nezaposlenosti, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

U lipnju, kada je većina država članica Unije započela postupno ukidati zaštitne mjere od COVID-19, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO-a) u EU-u porasla je na 7,1 posto, u odnosu na sedam posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat. Na godišnjoj razini povećana je za 0,5 postotnih bodova.

I u eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 7,8 posto, objavio je statistički ured EU-a. U lipnju prošle godine na tom je području iznosila 7,5 posto.

Ukupno je u lipnju bez posla u Europskoj uniji bilo nešto više od 15 milijuna građana, od čega njih 12,7 milijuna u eurozoni. U odnosu na svibanj njihov je broj u Uniji porastao za 381 tisuću, a u eurozoni za 203 tisuće.

Hrvatska u društvu Italije

U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u svibnju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161 tisuća građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjiio za tri tisuće u odnosu na svibanj. U odnosu na prošlogodišnji lipanj ta je brojka povećana za 43 tisuće.

Hrvatska se u izvješću Eurostata svrstala u skupinu šest zemalja EU-a s najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaki stopu, od 8,8 posto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Nezaposlenost je u lipnju najviša bila u Španjolskoj, sa stopom od 15,6 posto i Latviji, 10,1 posto. Slijedi Cipar, s 9,8-postotnom stopom nezaposlenosti, Litva, s 9,4 posto i Švedska, s 9,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, 2,6 posto, te Poljska, tri posto. Slijede Njemačka i Malta, po 4,2 posto, te Nizozemska, s 4,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Izrazita nezaposlenost među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u lipnju u EU-u na 16,8 posto, sa 16,2 posto u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj poskočila je za 1,9 postotnih bodova.

U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti građana ispod 25 godina u lipnju iznosila 17 posto i bila viša za 0,5 postotnih bodova u odnosu na svibanj, odnosno za 1,5 postotni bod u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Bez posla je u lipnju u EU bilo ukupno 2,9 milijuna mladih, od čega njih 2,4 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj porastao za 264 tisuće u EU-u i za 129 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenosti među ima Španjolska gdje ih je bez posla u lipnju bilo više od trećine, čak 40,8 posto. Visokom stopom nezaposlenosti mladih izdvajaju se još i Švedska (28,7 posto), Italija (27,6 posto), Luksemburg (26,7 posto) i Portugal (25,6 posto). Najniže, jednoznamenkaste stope, imale su Njemačka - 5,6 posto, Češka 8,2 posto, te Poljska 9,5 posto.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u lipnju je stagnirala na mjesečnoj razini u odnosu na prethodni mjesec na 23,7 posto, a na godišnjoj je razini poskočila za 6,8 postotnih bodova.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
ANALIZA - Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati.
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj
REFORME
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj

FRANKFURT - Hrvatska se ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) obvezala na dodatne reformske mjere koje bi trebale ublažiti rizike na njezinom putu u eurozonu i stvoriti preduvjete za efikasniju alokaciju kapitala u proizvodne tvrtke umjesto u rentne sektore, stoji u analizi Europske središnje banke.

U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta

WASHINGTON - Američki su poslodavci u srpnju neto otvorili 1,8 milijuna radnih mjesta, znatno manje u odnosu na lipanjski rekord, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
POMOĆ
Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
BEOGRAD - Ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biće 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom početka isplate prvog minimalca iz drrugog paketa državne pomoći.
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE