GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u lipnju šesta u EU-u po stopi nezaposlenosti

Hrvatska u lipnju šesta u EU-u po stopi nezaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je u lipnju bila šesta među zemljama Europske unije (EU) po stopi nezaposlenosti, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.

U lipnju, kada je većina država članica Unije započela postupno ukidati zaštitne mjere od COVID-19, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO-a) u EU-u porasla je na 7,1 posto, u odnosu na sedam posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat. Na godišnjoj razini povećana je za 0,5 postotnih bodova.

I u eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 7,8 posto, objavio je statistički ured EU-a. U lipnju prošle godine na tom je području iznosila 7,5 posto.

Ukupno je u lipnju bez posla u Europskoj uniji bilo nešto više od 15 milijuna građana, od čega njih 12,7 milijuna u eurozoni. U odnosu na svibanj njihov je broj u Uniji porastao za 381 tisuću, a u eurozoni za 203 tisuće.

Hrvatska u društvu Italije

U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u svibnju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161 tisuća građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjiio za tri tisuće u odnosu na svibanj. U odnosu na prošlogodišnji lipanj ta je brojka povećana za 43 tisuće.

Hrvatska se u izvješću Eurostata svrstala u skupinu šest zemalja EU-a s najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaki stopu, od 8,8 posto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Nezaposlenost je u lipnju najviša bila u Španjolskoj, sa stopom od 15,6 posto i Latviji, 10,1 posto. Slijedi Cipar, s 9,8-postotnom stopom nezaposlenosti, Litva, s 9,4 posto i Švedska, s 9,3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, 2,6 posto, te Poljska, tri posto. Slijede Njemačka i Malta, po 4,2 posto, te Nizozemska, s 4,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Izrazita nezaposlenost među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u lipnju u EU-u na 16,8 posto, sa 16,2 posto u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj poskočila je za 1,9 postotnih bodova.

U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti građana ispod 25 godina u lipnju iznosila 17 posto i bila viša za 0,5 postotnih bodova u odnosu na svibanj, odnosno za 1,5 postotni bod u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Bez posla je u lipnju u EU bilo ukupno 2,9 milijuna mladih, od čega njih 2,4 milijuna u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj porastao za 264 tisuće u EU-u i za 129 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenosti među ima Španjolska gdje ih je bez posla u lipnju bilo više od trećine, čak 40,8 posto. Visokom stopom nezaposlenosti mladih izdvajaju se još i Švedska (28,7 posto), Italija (27,6 posto), Luksemburg (26,7 posto) i Portugal (25,6 posto). Najniže, jednoznamenkaste stope, imale su Njemačka - 5,6 posto, Češka 8,2 posto, te Poljska 9,5 posto.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u lipnju je stagnirala na mjesečnoj razini u odnosu na prethodni mjesec na 23,7 posto, a na godišnjoj je razini poskočila za 6,8 postotnih bodova.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost, Europska unija
PROČITAJ I OVO
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
Inozemne doznake u 2020. nadmašile razvojnu pomoć
DOZNAKE
Inozemne doznake u 2020. nadmašile razvojnu pomoć
WASHINGTON - Inozemne doznake u svijetu tek su blago pale u 2020. godini unatoč pandemiji koronavirusa, pruživši oslonac milijunima ljudi u zemljama s niskim i srednjim prihodima, izvijestila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE