GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska treća po visini prosječne bruto plaće među zemljama u okruženju

Hrvatska treća po visini prosječne bruto plaće među zemljama u okruženju
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 09:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u prošloj godini iznosila je 1.182 eura, što je treća bruto plaća po visini među zemljama u okruženju, iza Slovenije i Češke, prenosi u četvrtak Raiffeisen banka (RBA) u svojim dnevnim analizama.

U Sloveniji i Češkoj prosječne bruto plaće iznosile su 1.754 odnosno 1.329 eura, a slijede Poljska (1.144 eura), Mađarska (1.131 euro), Slovačka (1.092 eura), Rumunjska (1.038 eura), Bugarska (652 eura) i Srbija (643 eura).

Iako je Hrvatska među zemljama s prosječnom bruto plaćom iznad tisuću eura, dinamika rasta plaća između usporedivih zemalja i Hrvatske bitno se razlikuje, napominju RBA-ovi analitičari. Naime, u većina promatranih zemalja godišnje stope rasta bruto plaća od 2008. godine bila su izraženije, dok se prosječna bruto plaća u Hrvatskoj održavala na razmjerno stabilnoj razini, blago iznad tisuću eura.

Podaci Eurostata pokazuju da je minimalna bruto plaća u prvoj polovici 2020. godine u Hrvatskoj iznosila 546 eura. Nešto je viša u Češkoj (575 eura), Slovačkoj (580 eura), Poljskoj (611 eura), a u Sloveniji je dosegnula 941 euro.

U ostalim usporedivim zemljama u okruženju minimalne bruto plaće bile su manje: Mađarskoj 487, Rumunjskoj 466, Srbiji 343 i Bugarskoj 312 eura.

Analitičari RBA-a ističu kako minimalna bruto plaća u Hrvatskoj čini 46 posto udjela u prosječnoj bruto plaći. Niži udio od Hrvatske imaju Mađarska i Češka s 43 i Rumunjska s 45 posto, dok ostale zemlje u okruženju imaju veći udio: Bugarska 48, Slovačka, Srbija i Poljska 53 te Slovenija 54 posto.

U Hrvatskoj su tijekom 2019. godine povećane bruto plaće u nominalnom i realnom izrazu. Prema podacima DZS-a, u prošloj godini je prosječna bruto plaća iznosila 8.993 kune, što je za 381 kunu više u odnosu na prethodnu godinu, uz nominalni godišnji rast od 4,4 posto.

Krajem prošle godine Vlada je minimalnu neto plaću za 2020. godinu utvrdila u bruto iznosu od 4.062,51 kunu, što je za 312 kuna više u odnosu na 2019. godinu.

Tagovi: plaće, plaće u Hrvatskoj, Instituta za međunarodne ekonomske studije
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE