GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska s najvećim rastom prometa u maloprodaji u EU u listopadu

Hrvatska s najvećim rastom prometa u maloprodaji u EU u listopadu
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 22:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji tek je neznatno uvećan u listopadu, a Hrvatska je zabilježila daleko najveći rast među zemljama-članicama, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni promet u maloprodaji u listopadu je porastao za samo 0,1 posto u odnosu na rujan kada je, prema revidiranom podatku, u istom postotku smanjen, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

U maloprodaji na razini Unije promet je uvećan 0,3 posto, nakon što je u rujnu bio kliznuo 0,1 posto, prema revidiranom podatku.

Najviše je u listopadu porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,8 posto u eurozoni i za jedan posto u EU, nakon rujanskog pada od 0,9 posto na oba područja.

Najviše je pak smanjen promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima, za 1,1 posto u eurozoni i za 0,8 posto u Uniji, nakon 1-postotnog rasta u rujnu.

U eurozoni se smanjio i promet u maloprodaji goriva, za 0,8 posto, nakon što je u rujnu bio uvećan za 0,4 posto. U EU je porastao tek 0,1 posto, nakon 1,2-postotnog skoka u rujnu.

Daleko je najviše u listopadu, prema Eurostatu dostupnim, sezonski prilagođenim podacima, uvećan promet u trgovini na malo u Hrvatskoj, za 3,1 posto, najsnažnije od listopada 2020. godine. U rujnu uvećan je za 0,7 posto.

Slijedi maloprodaja u Nizozemskoj i Slovačkoj s rastom prometa za 2,4 odnosno 1,9 posto.

Najviše je pak smanjen promet u Francuskoj, za jedan posto u odnosu na rujan. Slijede Belgija i Austrija s padom prometa za 0,8 posto, te Španjolska i Portugal, gdje je smanjen za 0,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u listopadu za 1,2 posto u eurozoni i za 0,9 posto na razini Unije, objavio je statistički ured.

U rujnu je u eurozoni bio smanjen za 2,9 posto, a u EU za revidiranih 2,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najviše se i u listopadu smanjio promet u maloprodaji goriva, za 6,4 posto u eurozoni i za 5,5 posto u EU, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu.

Pao je i promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 posto u eurozoni i za 1,2 posto u Uniji u cjelini, gotovo dvostruko snažnije nego u rujnu.

Stabilizirao se pak promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od 0,1 posto. U rujnu bio je pao za 3,4 posto na oba područja.

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u listopadu Slovenija, za 15,6 posto.

Slijede Mađarska i Estonija, s padom prometa za 6,5 odnosno 5,5 posto u odnosu na listopad lani.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu,, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu bio se smanjio za 1,4 posto.

Najbliži je Hrvatskoj Cipar s rastom prometa od 2,6 posto. Blizu su i Bugarska i Luksemburg s rastom prometa u maloprodaji od 3,1 posto.

Snažniji rast zabilježile su samo Španjolska i Danska, za 5,9 odnosno za 4,2 posto u odnosu na listopad lani.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE