GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ispunila tek petinu kriterija OECD-a, Grlić Radman tvrdi drugačije

Hrvatska ispunila tek petinu kriterija OECD-a, Grlić Radman tvrdi drugačije
MANJKAVOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2024 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je do kraja prošle godine ispunila 49 od 247 pravnih instrumenata za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, posljednjoj značajnijoj međunarodnoj organizaciji kojoj nije članica, ali se nada da će to ostvariti 2026. godine

'Pravni instrumenti' su razne odluke, preporuke, međunarodni sporazumi i dogovori koje zemlje moraju ugraditi u svoj pravni sustav.

OECD, osnovan 1961. godine, ekskluzivni je klub 38 zemalja koje sebe nazivaju liberalnim demokracijama i tržišnim gospodarstvima. Članice ga same financiraju, na svojim sastancima raspravljaju o globalnim problemima, te objavljuju gospodarske analize i prognoze. OECD, sa sjedištem u Parizu, predlaže zemljama kakve ekonomske politike voditi.

Hrvatskoj vladi je ulazak u OECD 'posljednji vanjskopolitički cilj', nakon ulaska u eurozonu i šengen. Pregovori o članstvu u toj organizaciji prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, idu 'jako dobro'.

Brojke, međutim, to baš i ne potvrđuju. Po podacima na internetskoj stranici OECD-a, Hrvatska do konca 2022. ima usklađenu petinu instrumenata OECD-a, odnosno najmanje od šest kandidata koji trenutno pregovaraju.

U Ministarstvu vanjskih poslova time nisu nimalo zabrinuti. 'Otkako su otvoreni pregovori s Brazilom, Argentinom, Peruom, Bugarskom, Rumunjskom i Hrvatskom, Hrvatska je u pristupnom procesu najdalje napredovala, odnosno imala je najviše rasprava pred odborima (14 od 25 odbora) i najviše misija za utvrđivanje činjenica (27)', kažu na Zrinjevcu.

'Rasprava ispred preostalih 11 odbora planirana je tijekom 2024. godine. Isto tako, Hrvatska je već pozitivno ocjenjena od strane 2 odbora i 2 radne skupine, a očekujemo još pozitivnih mišljenja slijedom rasprava koje su održane tijekom jeseni 2023. Za ispunjavanje uvjeta za članstvo u OECD-u bit će potrebne pozitivne ocjene svih 25 odbora', dodaju.

OECD je s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom, Argentinom, Brazilom i Peruom otvorio pristupni postupak u siječnju 2022., pet godina nakon što je iz Zagreba zaprimio zahtjev za članstvom.

Dio kriterija OECD-a i kandidata, naravno, bio je usklađen i prije formalnog otvaranja pregovora. Iako službeno pregovara dvije godine, Brazil je, primjerice, partner OECD-a od 2007. godine pa je tako unaprijed izjednačio neka područja.

Osim toga, Mađarska i Slovenija godinama su blokirale hrvatski ulazak u OECD. Prva zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, a druga jer Hrvatska nije priznala kontaminirani arbitražni postupak o razgraničenju, ali su naposljetku obje blokade povučene.

Hrvatski dužnosnici zato, može se zaključiti, zapravo zadovoljni učinjenim jer je Hrvatska u ove pregovore, u usporedbi s ostalim kandidatima, krenula sa začelja.

Premijer Andrej Plenković posjetio je sjedište OECD-a u listopadu i poručio da bi proces usklađivanja kriterija trebao biti okončan do kraja 2025. godine, s ambicijom da se formalno članstvo realizira u 2026.

Jedan vrlo važan kriterij bit će usvojen 24. siječnja. Hrvatska će taj dan službeno postati potpisnica Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju. Tim međunarodnim sporazumom je ukupno 46 zemalja utvrdilo podmićivanje stranih javnih službenika kao kazneno djelo prema svojim zakonima, te se obvezalo istražiti, kazneno goniti i sankcionirati počinitelje.

'Pristupanje Hrvatske Konvenciji predstavlja važan korak na njezinu putu ka članstvu u OECD-u, usklađujući se sa standardima OECD-a i najboljim praksama', izjavio je u studenom glavni tajnik organizacije Mathias Cormann, bivši australski ministar financija.Ž

Tagovi: Grlić Radman, OECD
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE