GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 07:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).

Državni zavod za statistiku u petak je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Na temelju 80%-90% obrađenih podataka, uz rast za 0,2% u odnosu na siječanj, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%.

Na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod Energije (+1,5%) i Usluga (0,5%) dok je pad stope procijenjen za komponente Hrana, piće i duhan (-0,4%), te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (-0,2%). Ovo je prvi mjesečni rast cijena Energije nakon četveromjesečnog pada cijena u ovoj kategoriji.

Godišnji rast cijena nastavljaju predvoditi cijene hrane i usluga, dok su i cijene Energije uz mjesečni rast zabilježile pozitivnu godišnju promjenu (+0,4%). Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u veljači na 5,5% (u odnosu na 6,1% u siječnju). Cijene usluga ubrzale su u veljači na 6,4% (5,9% u siječnju), a pozitivan doprinos ukupnoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda (+2,5%). Upravo bi rast cijena u kategoriji Usluga u ovoj godini mogao nastaviti naglašavati ustrajan karakter temeljne inflacije, koja isključuje kolebljive cijene energije i hrane. U cijenama usluga posebice se odražavaju i trendovi u kretanju nominalnih plaća, koje nastavljaju bilježiti snažan dvoznamenkast godišnji rast. S druge strane, rast cijena neenergetskih industrijskih dobara trebao bi nastaviti djelovati na kretanje inflacije prema ciljanoj razini od 2%. 

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), tijekom veljače cijene u Hrvatskoj su u prosjeku bile više 4,8% na godišnjoj razini (+0,3% u odnosu na siječanj). Istovremeno je temeljna inflacija za veljaču procijenjena na razini iz siječnja (+5,2%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen blagi rast za 0,3% (nakon pada u siječnju za 0,95).

Na razini europodručja harmonizirani indeks potrošačkih cijena u veljači je pokazao na rast za 2,6% na godišnjoj razini (u odnosu na 2,8% u siječnju), dok je temeljna inflacija usporila s 3,3% na 3,1%. Stoga se, nakon privremenog ubrzanja na kraju 2023., inflacija na početku 2024. vratila na silaznu putanju. Raiffeisen Research projicira da će prosječna godišnja inflacija u 2024. iznositi 2,8%. Hrvatska se, u usporedbi s ostalim zemljama članica EU, tako u veljači našla na samom vrhu ljestvice, među državama s najintenzivnijim godišnjim rastom opće razine cijena

Tagovi: hrana, usluge, inflacija, cijene, energija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE