GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije

Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 07:51
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).

Državni zavod za statistiku u petak je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Na temelju 80%-90% obrađenih podataka, uz rast za 0,2% u odnosu na siječanj, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%.

Na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod Energije (+1,5%) i Usluga (0,5%) dok je pad stope procijenjen za komponente Hrana, piće i duhan (-0,4%), te Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (-0,2%). Ovo je prvi mjesečni rast cijena Energije nakon četveromjesečnog pada cijena u ovoj kategoriji.

Godišnji rast cijena nastavljaju predvoditi cijene hrane i usluga, dok su i cijene Energije uz mjesečni rast zabilježile pozitivnu godišnju promjenu (+0,4%). Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u veljači na 5,5% (u odnosu na 6,1% u siječnju). Cijene usluga ubrzale su u veljači na 6,4% (5,9% u siječnju), a pozitivan doprinos ukupnoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda (+2,5%). Upravo bi rast cijena u kategoriji Usluga u ovoj godini mogao nastaviti naglašavati ustrajan karakter temeljne inflacije, koja isključuje kolebljive cijene energije i hrane. U cijenama usluga posebice se odražavaju i trendovi u kretanju nominalnih plaća, koje nastavljaju bilježiti snažan dvoznamenkast godišnji rast. S druge strane, rast cijena neenergetskih industrijskih dobara trebao bi nastaviti djelovati na kretanje inflacije prema ciljanoj razini od 2%. 

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), tijekom veljače cijene u Hrvatskoj su u prosjeku bile više 4,8% na godišnjoj razini (+0,3% u odnosu na siječanj). Istovremeno je temeljna inflacija za veljaču procijenjena na razini iz siječnja (+5,2%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen blagi rast za 0,3% (nakon pada u siječnju za 0,95).

Na razini europodručja harmonizirani indeks potrošačkih cijena u veljači je pokazao na rast za 2,6% na godišnjoj razini (u odnosu na 2,8% u siječnju), dok je temeljna inflacija usporila s 3,3% na 3,1%. Stoga se, nakon privremenog ubrzanja na kraju 2023., inflacija na početku 2024. vratila na silaznu putanju. Raiffeisen Research projicira da će prosječna godišnja inflacija u 2024. iznositi 2,8%. Hrvatska se, u usporedbi s ostalim zemljama članica EU, tako u veljači našla na samom vrhu ljestvice, među državama s najintenzivnijim godišnjim rastom opće razine cijena

Tagovi: hrana, usluge, inflacija, cijene, energija
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE