GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Graditeljstvo, industrija i opskrba funkcioniraju, gospodarstvo nije stalo

Horvat: Graditeljstvo, industrija i opskrba funkcioniraju, gospodarstvo nije stalo
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je rekao da gospodarstvo zbog koronavirusa i potresa nije stalo te istaknuo žilavost industrije i građevinarstva, kao i normalno funkcioniranje opskrbnih lanaca.

"Gospodarstvo nije stalo, a neke industrije moraju se i dodatno napregnuti, primjerice one koje proizvode hranu i zaštitna sredstva", rekao je Horvat u emisiji Hrvatske televizije "Dobro jutro, Hrvatska!"

Već danas imat ćemo opskrbu zaštitnim sredstvima iz domaće proizvodnje, naglasio je.

Istaknuo je i da nema posebnog zastoja ni u građevinarstvu te da opskrba stanovništva funkcionira.

Sustav robnih rezervi, po njegovim je riječima, gotovo pun i, bude li potrebno, stavit će se u funkciju.

Što se tiče opskrbe iz uvoza, rekao je da se strogo kontroliraju roba i ljudi koju ju dovoze, uz istovremeni napor zadržavanja uvoznih opskrbnih lanaca.

Horvat je naglasio da država neće "okrenuti leđa" nijednom gospodarskom sektoru koji se zbog epidemije koronavirusa nađe u problemima.

Zaprimaju se, kaže, prijave tvrtki i obrta za korištenje mjera Vladine pomoći, kojih je ukupno 63.

Pozvao je poslodavce da ne otpuštaju radnike.

"Ne otpuštajte, strpite se ako je ikako moguće, kriza s koronavirusom neće dugo trajati. Nitko neće ostati bez minimalnog prihoda ako je djelatnost zastala", rekao je Horvat.

Ponovio je da Vlada jamči isplatu minimalne plaće za zaposlene kod poslodavaca u poteškoćama. I oni radnici koji ipak budu morali na burzu, neće ostati zaboravljeni i njima će se osigurati određeni prihod, poručio je.

Prema podacima koje je iznio, na zavod za zapošljavanje od početka krize prijavilo se 4.500 radnika, ali ih je 1.600 i zaposleno.

"Ovo nije borba za gospodarski rast i parametre, nego za spas radnih mjesta, obrta i trgovačkih društava", poručio je ministar gospodarstva.

Poduzetnici, dodao je, sve potrebne prijave za programe HAMAG-BICRO-a, HBOR-a, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i drugih agencija, kao i komunikaciju s HZZ-om, mogu obaviti online, kako bi se suzbila zaraza koronavirusom.

Upitan odakle novac za potpore gospodarstvu, čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijardi kuna, rekao je kako je to sada manje bitno, ali da su glavni izvori državni proračun i europski fondovi.

"Bude li potrebno, spremni smo se i zadužiti", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li u trgovinama kršenja zabrane dizanja cijena proizvoda kojima su cijene zamrznute, poručio je kako će svi oni koji krše zabranu biti rigorozno kažnjeni. U maloprodaji po njegovim riječima volumen prodaje raste između 40 i 60 posto.

Građanima je poručio da nema potrebe za stvaranjem velikih zaliha, jer su logistika i trgovina bile spremne za turističku sezonu.

Upitan kakva je situacija s tečajem kune, odgovorio je da je HNB u nekoliko intervencija branio tečaj te da su devizne rezerve od 19 milijardi eura i obvezne rezerve poslovnih banaka jamac da kuna neće potonuti.

"Držimo tečaj negdje na 7,6 kuna za euro i siguran sam da ćemo ga uspjeti obraniti", rekao je Horvat.

Govoreći posebno o utjecaju jučerašnjeg potresa na gospodarstvo, kaže kako je to dodatno usporilo ili 'eliminiralo' iz tekućeg poslovanja u Zagrebu neke gospodarske subjekte.

"Rane su ostale, ali se vidaju. Siguran sam da ćemo prebroditi, kako je rekla jedna gospođa - beštiju koronavirus, kao i nevolju koja nas je zadesila u Zagrebu i da će za nekoliko dana biti potpuno druga priča", zaključio je Horvat.

Tagovi: Darko Horvat, hrvatsko gospodarstvo, koronavirus, građevinski sektor, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
INVESTICIJE
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
TIVAT - Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat uradio je 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala na području te lokalne samouprave.
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
TEŽAK PAD
Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
ZAGREB - Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 22,7 milijardi kuna nego godinu dana ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
OPORAVAK
Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije se nastavlja
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo nastavilo se snažno oporavljati od krize izazvane pandemijom koronavirusa tijekom srpnja i kolovoza, no neće ovoga ljeta dosegnuti pretkrizne razine, izvijestila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbank.
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
MIROVINE
Plenković: Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prilikom potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe poručio kako isplata mirovina nije upitna te istaknuo da je prioritet povećanje njihovog iznosa za 10 posto do kraja mandata Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE