GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Graditeljstvo, industrija i opskrba funkcioniraju, gospodarstvo nije stalo

Horvat: Graditeljstvo, industrija i opskrba funkcioniraju, gospodarstvo nije stalo
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2020 / 08:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je rekao da gospodarstvo zbog koronavirusa i potresa nije stalo te istaknuo žilavost industrije i građevinarstva, kao i normalno funkcioniranje opskrbnih lanaca.

"Gospodarstvo nije stalo, a neke industrije moraju se i dodatno napregnuti, primjerice one koje proizvode hranu i zaštitna sredstva", rekao je Horvat u emisiji Hrvatske televizije "Dobro jutro, Hrvatska!"

Već danas imat ćemo opskrbu zaštitnim sredstvima iz domaće proizvodnje, naglasio je.

Istaknuo je i da nema posebnog zastoja ni u građevinarstvu te da opskrba stanovništva funkcionira.

Sustav robnih rezervi, po njegovim je riječima, gotovo pun i, bude li potrebno, stavit će se u funkciju.

Što se tiče opskrbe iz uvoza, rekao je da se strogo kontroliraju roba i ljudi koju ju dovoze, uz istovremeni napor zadržavanja uvoznih opskrbnih lanaca.

Horvat je naglasio da država neće "okrenuti leđa" nijednom gospodarskom sektoru koji se zbog epidemije koronavirusa nađe u problemima.

Zaprimaju se, kaže, prijave tvrtki i obrta za korištenje mjera Vladine pomoći, kojih je ukupno 63.

Pozvao je poslodavce da ne otpuštaju radnike.

"Ne otpuštajte, strpite se ako je ikako moguće, kriza s koronavirusom neće dugo trajati. Nitko neće ostati bez minimalnog prihoda ako je djelatnost zastala", rekao je Horvat.

Ponovio je da Vlada jamči isplatu minimalne plaće za zaposlene kod poslodavaca u poteškoćama. I oni radnici koji ipak budu morali na burzu, neće ostati zaboravljeni i njima će se osigurati određeni prihod, poručio je.

Prema podacima koje je iznio, na zavod za zapošljavanje od početka krize prijavilo se 4.500 radnika, ali ih je 1.600 i zaposleno.

"Ovo nije borba za gospodarski rast i parametre, nego za spas radnih mjesta, obrta i trgovačkih društava", poručio je ministar gospodarstva.

Poduzetnici, dodao je, sve potrebne prijave za programe HAMAG-BICRO-a, HBOR-a, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i drugih agencija, kao i komunikaciju s HZZ-om, mogu obaviti online, kako bi se suzbila zaraza koronavirusom.

Upitan odakle novac za potpore gospodarstvu, čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijardi kuna, rekao je kako je to sada manje bitno, ali da su glavni izvori državni proračun i europski fondovi.

"Bude li potrebno, spremni smo se i zadužiti", rekao je Horvat.

Na pitanje ima li u trgovinama kršenja zabrane dizanja cijena proizvoda kojima su cijene zamrznute, poručio je kako će svi oni koji krše zabranu biti rigorozno kažnjeni. U maloprodaji po njegovim riječima volumen prodaje raste između 40 i 60 posto.

Građanima je poručio da nema potrebe za stvaranjem velikih zaliha, jer su logistika i trgovina bile spremne za turističku sezonu.

Upitan kakva je situacija s tečajem kune, odgovorio je da je HNB u nekoliko intervencija branio tečaj te da su devizne rezerve od 19 milijardi eura i obvezne rezerve poslovnih banaka jamac da kuna neće potonuti.

"Držimo tečaj negdje na 7,6 kuna za euro i siguran sam da ćemo ga uspjeti obraniti", rekao je Horvat.

Govoreći posebno o utjecaju jučerašnjeg potresa na gospodarstvo, kaže kako je to dodatno usporilo ili 'eliminiralo' iz tekućeg poslovanja u Zagrebu neke gospodarske subjekte.

"Rane su ostale, ali se vidaju. Siguran sam da ćemo prebroditi, kako je rekla jedna gospođa - beštiju koronavirus, kao i nevolju koja nas je zadesila u Zagrebu i da će za nekoliko dana biti potpuno druga priča", zaključio je Horvat.

Tagovi: Darko Horvat, hrvatsko gospodarstvo, koronavirus, građevinski sektor, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
MJERE
Vlada priprema krizni paket težak 30 milijardi kuna
ZAGREB - U Vladi je u utorak održan novi sastanak na kojemu su ministri raspravljali o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, a prema Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a, raspravljalo se i o prijedlogu da se onim djelatnostima i poduzetnicima kojima je država zabranila rad trebaju odmah otpisati dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca.
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE