GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?

Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 19:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja.

Iako je došlo do minimalnog pada cijena hrane i pića - one i dalje rastu stopama bržim od službenog prosjeka inflacije.

Financijske institucije i analitičari ipak predviđaju da će inflacija ove godine dospjeti na razinu od oko 2,5 do 3,5l posto, no postoje zamke. Prva je povećanje plaća.

Jučer potpisani temeljni kolektivni ugovor u javnom i državnom sektoru potvrda je tog smjera pa analitičari strahuju od ulaska u spiralu - rasta plaća i malopodajnih cijena.

Realni rast plaća u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 6,2 posto. Za ovu godinu prognoze su različite, od 3,4 posto, koliko predviđaju u HNB-u, do 6 posto koliko predviđaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Ministar financija, Marko Primorac, ističe da iako inflacija još nije dostigla ciljanih 2 posto, povećanje plaća u javnom i državnom sektoru dolazi u trenutku kada se inflacija smiruje.

- Ja se nadam da će to biti motiv i privatnom sektoru da povećaju plaće, ja mislim da povećanje plaća apsolutno nema alternativu, rekao je ministar, piše HRT.

Rast plaća u privatnom sektoru tijekom prošle godine bio je potaknut manjkom radne snage, a isti se trend očekuje i u 2024. Oko 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama primit će povećane plaće za ožujak.

- To je ipak jedan veliki broj u ukupnom broju zaposlenih u RH tako da možemo očekivati, kad to krene, da će to imati utjecaja na inflacijske trendove, smatra ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Međutim, Velimir Šonje, ekonomski analitičar, vjeruje da utjecaj rasta plaća na inflaciju neće biti značajan jer Hrvatska ovisi o inflaciji u europodručju, gdje se inflacija smiruje.

- To će se postupno preljevati i kod nas i mislim da inflacija više neće biti tako velika tema kao proteklih godina, smatra Šonje.

Prema riječima guvernera Hrvatske narodne banke, Borisa Vujčića, realni rast plaća u 2023. iznosio je oko 6 posto, što je djelomično otežalo usporavanje inflacije. No u 2024. očekuje se da bi rast plaća mogao biti niži, oko 3,6 posto, što ne bi trebalo značajno utjecati na stopu inflacije.

Unatoč tome, poslodavci predviđaju sličan rast realnih plaća kao prošle godine, oko 6 posto, što bi moglo dalje otežati smirivanje inflacije.

Tagovi: inflacija, plaće, šonje, primorac, japunčić, hrana
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE