GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?

Hoće li inflacija dodatno ubrzati zbog rasta plaća?
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 19:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja.

Iako je došlo do minimalnog pada cijena hrane i pića - one i dalje rastu stopama bržim od službenog prosjeka inflacije.

Financijske institucije i analitičari ipak predviđaju da će inflacija ove godine dospjeti na razinu od oko 2,5 do 3,5l posto, no postoje zamke. Prva je povećanje plaća.

Jučer potpisani temeljni kolektivni ugovor u javnom i državnom sektoru potvrda je tog smjera pa analitičari strahuju od ulaska u spiralu - rasta plaća i malopodajnih cijena.

Realni rast plaća u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 6,2 posto. Za ovu godinu prognoze su različite, od 3,4 posto, koliko predviđaju u HNB-u, do 6 posto koliko predviđaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Ministar financija, Marko Primorac, ističe da iako inflacija još nije dostigla ciljanih 2 posto, povećanje plaća u javnom i državnom sektoru dolazi u trenutku kada se inflacija smiruje.

- Ja se nadam da će to biti motiv i privatnom sektoru da povećaju plaće, ja mislim da povećanje plaća apsolutno nema alternativu, rekao je ministar, piše HRT.

Rast plaća u privatnom sektoru tijekom prošle godine bio je potaknut manjkom radne snage, a isti se trend očekuje i u 2024. Oko 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama primit će povećane plaće za ožujak.

- To je ipak jedan veliki broj u ukupnom broju zaposlenih u RH tako da možemo očekivati, kad to krene, da će to imati utjecaja na inflacijske trendove, smatra ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Međutim, Velimir Šonje, ekonomski analitičar, vjeruje da utjecaj rasta plaća na inflaciju neće biti značajan jer Hrvatska ovisi o inflaciji u europodručju, gdje se inflacija smiruje.

- To će se postupno preljevati i kod nas i mislim da inflacija više neće biti tako velika tema kao proteklih godina, smatra Šonje.

Prema riječima guvernera Hrvatske narodne banke, Borisa Vujčića, realni rast plaća u 2023. iznosio je oko 6 posto, što je djelomično otežalo usporavanje inflacije. No u 2024. očekuje se da bi rast plaća mogao biti niži, oko 3,6 posto, što ne bi trebalo značajno utjecati na stopu inflacije.

Unatoč tome, poslodavci predviđaju sličan rast realnih plaća kao prošle godine, oko 6 posto, što bi moglo dalje otežati smirivanje inflacije.

Tagovi: inflacija, plaće, šonje, primorac, japunčić, hrana
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE