GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK i HUP zadovoljni novim Vladinim mjerama

HGK i HUP zadovoljni novim Vladinim mjerama
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljne su predloženim mjerama za pomoć gospodarstvu koje je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, budući su, kako ističu, uvaženi njihovi prijedlozi i argumenti.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavo dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

"Zadovoljni smo i novim mjerama i dinamikom njihova donošenja. Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i dijela poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas raduje jer je to ono što gospodarstvo traži i treba", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, napomenuvši da Vlada prihvaća njihove prijedloge i argumente.

"U ova dva seta mjera dobili smo jasnu poruku da nam je svima cilj zadržati likvidnost privatnog sektora i radna mjesta. Ovo je i dokaz da imamo gospodarske mjere koje uvažavaju činjenicu da se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće", kazao je Burilović komentirajući drugi paket mjera koji je predstavio premijer Andrej Plenković.

Napominje i kako nitko ne može znati koliko će kriza trajati, ali da je važno da "Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta".

HUP pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada uvažila njegove prijedloge, a posebno njihov prijedlog o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Pohvalio je i to što je Vlada uvažila zahtjeve za oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno djelomično smanjivanje za ostale.

"Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke - mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum", kazao je.

Dodao je i kako očekuju da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Majetić je rekao kako su jučer uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području.

HUP pozdravlja i najavu premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca, kazao je Majetić, smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade, rekao je.

Dodao je i kako su spremni na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje – moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štiti zdravlje i živote", istaknuo je Majetić.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Vladine mjere za pomoć gospodarstvu, Luka Burilović, Davor Majetić
PROČITAJ I OVO
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države
ZADUŽENJE
Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara, čime je omogućeno povećnje duga kako bi država mogla plaćati svoje dospjele obveze i izbjegla bankrot.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE