GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine

Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 19:13
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.

Kako bi prevladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna financijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne mirovine kako bi mirovinski sustav bio održiv, objašnjava Reuters.

Tisuće umirovljenika čije su mirovine smanjene i do 50 posto podnijelo je sudske tužbe a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Danas objavljen sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno vijeće tako u sažetku nije preciziralo odnosi li se odluka samo na umirovljenike koji su podnijeli sudske tužbe ili na svih 2,5 milijuna umirovljenika čije su mirovine smanjene.

Trošak povrata nezakonito sniženih mirovina mogao bi dosegnuti do tri milijarde eura, kaže stručnjak za radne odnose Kostas Bourlos.

"Moramo prvo vidjeti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija", kazao je za Reuters neimenovani vladin dužnosnik.

Grčko gospodarstvo smanjit će se ove godine zbog pandemije Covida 19 od 7,5 do 10,5 posto. Za 10-godišnje krize smanjeno je za četvrtinu, podsjeća Reuters.

Tagovi: Grčka, mirovine, grčki umirovljenici
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE