GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor uteg njemačkoj industrijskoj proizvodnji u siječnju

Građevinski sektor uteg njemačkoj industrijskoj proizvodnji u siječnju
UTEG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja pala je u siječnju, pritisnuta naglim padom aktivnosti u građevinskom sektoru zbog niskih temperatura, a ministarstvo gospodarstva i energije izdvaja i utjecaj nestašice poluvodiča na automobilsku industriju.

Proizvodnja u industrijskom sektoru, uključujući prerađivački, energetski i građevinski sektor, pala je u prvom ovogodišnjem mjesecu 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima porasla 1,9 posto, izvijestio je Destatis.

Siječanjski pad odražava 12,2-postotno smanjenje proizvodnje u građevinarstvu, koje je vjerojatno povezano s nepovoljnim vremenskim prilikama, procjenjuju u ministarstvu gospodarstva i energetike.

Prerađivačka industrija bilježila je daleko blaži pad proizvodnje, za samo 0,5 posto.

"Unatoč mjerama suzbijanja pandemije prerađivačka industrija bilježila je u siječnju tek blagi pad, povezan u prvom redu s uskim grlima u opskrbi automobilske industrije poluvodičima. Industrija strojeva bilježila je pak značajan plus", ističu u ministarstvu gospodarstva i energetike.

U dvomjesečnom razdoblju koje uključuje prosinac i siječanj proizvodnja je porasla 1,4 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca, napominju. Prerađivačka industrija bilježila je 2,1-postotni rast, dok je u automobilskoj industriji prozivodnja pala 4,0 posto.

„Dugoročniji izgledi za industriju zasad ostaju neutralni“, konstatiraju u ministarstvu, budući da jaku stranu potražnju neutralizira širenje koronavirusa.

Tagovi: njemačka industrijska proizvodnja, građevinski sektor, njemačka ekonomija, Destatis, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE