GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo polovica mladih u Hrvatskoj ne zna za mjere zapošljavanja

Gotovo polovica mladih u Hrvatskoj ne zna za mjere zapošljavanja
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 09:38
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
ZAGREB - Čak 48 posto mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a njih 64,2 posto nije upoznato s mjerama samozapošljavanja koje provode Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje, piše Poslovni.hr.

Riječ je o rezultatima istraživanja koje je Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) proveo u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Osim rezultata predstavili su prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih RH koju je sastavilo 150 mladih sudionika iz sedam županija.

U brošuri Saveza ističe se podatak da je Hrvatska sa 35,5% zaposlenih mladih u dobi 15 do 29 godina na četvrtom mjestu od dna ljestvice u EU. Zadnje četiri godine SSMH bavi se pitanjem ostanka mladih u Hrvatskoj, počevši s projektom Suradnjom protiv apatije – Suprotiva, sufinanciran iz programa Erasmus+, koji je 2017. okupio više od 250 mladih u četiri grada. Raspravljali su o problemima s kojima se susreću u društvu te potencijalnim rješenjima i mjerama za Nacionalni program za mlade, piše Poslovni.hr.

Tada su provedena istraživanja o potrebama mladih, s naglaskom na lokalnu zajednicu, a rezultati pokazuju da je nezaposlenost jedan od najvećih izazova i problema u Hrvatskoj. Potreba za pronalaskom adekvatnih rješenja i metoda za smanjenjem nezaposlenosti među mladima iznjedrila je projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici. Voditeljica projekta Lucija Kundid ističe da statistike pokazuju smanjenje nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu, no smatra da je to samo prividno ako se u obzir uzmu mladi koji napuštaju Hrvatsku.

“Rezultati istraživanja pokazali su nam da gotovo polovica ispitanike nije uopće ili je slabo upoznata s mjerama zapošljavanja, a čak 64,2% nije upoznato s mjerama samozapošljavanja. To pokazuje da one nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. S druge strane, istraživanje nam je pokazalo da je vrlo mali broj zaposlenika koristio te mjere. Najnegativniji stav o provedbi imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske, što je i očekivano s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz Slavonije, ali i zato što se veliki broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava u Zagreb”, navodi Lucija Kundid.

Tagovi: mjere zapošljavanja, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE