GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 22:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.

Ulagači u Europi fiksirani su na ono što će Europska središnja banka poduzeti u smislu poticaja, posebno nakon što su Federalne rezerve u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna povisile svoja očekivanja o inflaciji i predvidjele nova povećanja stopa za 2023. godinu.

U razgovoru za CNBC-ov "Street Signs Europe" u ponedjeljak, Sven Jari Stehn, glavni europski ekonomist u Goldman Sachsu, rekao je da bi najnovije stajalište Feda "trebalo učiniti Upravno vijeće [ECB] sigurnijim da može početi smanjivati kupnju PEPP-a kasnije ove godine"

ECB je uveo novi program otkupa obveznica nakon pandemije koronavirusa, nazvan Program hitne pandemijske kupnje. Trenutno bi trebao trajati do ožujka 2022. godine i iznositi 1,85 bilijuna eura (2,2 bilijuna dolara).

"Mislimo da će odstupiti od programa kupnje PEPP-a na sastanku u rujnu, prelazeći u četvrto tromjesečje", rekao je Stehn, dodajući također da Upravno vijeće ne "žuri slijediti Fed u ubrzavanju izlaznog rasporeda."

Goldman Sachs prošlog je tjedna procijenio rast BDP-a od 5,4% za eurozonu ove godine, iznad konsenzusa, unatoč napretku u programima cijepljenja.

Međutim, još uvijek postoji zabrinutost da inflacija neće porasti na željenu razinu za ECB, unatoč ponovnom otvaranju kroz koje prolaze različite ekonomije eura. Stoga bi bila potrebna kontinuirana podrška središnje banke koja kao ključni cilj koristi inflaciju.

Goldman očekuje samo "postupno povećanje" temeljne inflacije na 1,5% u četvrtom kvartalu ove godine. Mandat ECB-a je osigurati stabilnost cijena s ciljem inflacije od "blizu, ali ispod 2%".

Pandemija koronavirusa također je vidjela kako su vlade pojačale svoju fiskalnu potporu i olabavile svoje proračune - pristup koji je naglo bio u suprotnosti s mjerama štednje koje je europodručje primijenilo nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Ovaj pristup bio je moguć jer je svih 19 država eura odlučilo privremeno ukinuti proračunska pravila EU-a kako bi imale prostora za više trošenja i smanjile ekonomski šok pandemije. Međutim, 19 zemalja treba razgovarati o reviziji proračunskih pravila EU-a, koje neki smatraju previše restriktivnim i zastarjelim.

"Očekujemo da će se verzija fiskalnih pravila primjenjivati od 2023. nadalje ... Međutim, imamo četiri fiskalna razloga za mišljenje da povratak fiskalnoj konsolidaciji neće biti iznenađujuće brz kao nakon GFC-a i tijekom krize u eurozoni", napisali su analitičari Goldman Sachsa prošlog tjedna.

Tagovi: Goldman Sachs, eurozona, Sven Jari Stehn, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
TRADE
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
BEIJING - China’s customs agency released data Thursday that showed exports rose in-line with expectations in April, while imports surged ahead of forecasts.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE