GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva očekuje nastavak slabog globalnog ekonomskog rasta

Georgieva očekuje nastavak slabog globalnog ekonomskog rasta
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 08:42
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u svom je uvodnom govoru prije redovite godišnje skupštine MMF-a i Svjetske banke rekla kako i dalje očekuje slab rast globalne ekonomije koja je pokazala izuzetnu otpornost u posljednje desetljeće.

Georgieva je govorila u četvrtak u glavnom gradu Bjelokosti, Abidžanu, dok sastanci MMF-a i Svjetske banke počinju sljedeći tjedan u Maroku. Ovo je prvi put od 1973. da će se ministri financija i guverneri središnjih banaka međunarodnih financijskih institucija okupiti u Africi. Zadnji put su bili u glavnom gradu Kenije, Nairobiju.

Georgieva je kazala da se svijet uvelike promijenio u posljednjih 50 godina, produljio se očekivani životni vijek, smanjilo siromaštvo, prilagodio međunarodni monetarni sustav zahtjevima novog doba, tehnologija je promijenila način rada i komuniciranja, no u isto vrijeme, nejednakosti unutar i između zemalja, a svijet se suočava s klimatskom krizom.

Istaknula je da će biti potrebno preuzeti obveze za sljedećih 50 godina, u čemu će Afrika sa svojim bogatim prirodnim resursima i mladim stanovništvom koje ima energije i kreativnosti imati važnu ulogu.

Istaknula je tri stupa političkih prioriteta za nadolazeće razdoblje. Na prvom mjestu je jačanje financijske i gospodarske stabilnosti, gdje je u ovom trenutku prvi zadatak borba protiv inflacije.

Drugi stup su temelji za uključiv održivi rast kroz reforme i jake državne institucije, dok je treći stup hitna potreba za poboljšanjem upravljanja i kapaciteta zemalja za promicanje uključivog rasta.

Prema podacima MMF-a, globalni gospodarski rast prošle je godine iznosio 3,5 posto, dok srpanjska prognoza MMF-a za ovu i sljedeću godinu predviđa rast od samo 3,0 posto.

Svijet je od 2020. izgubio oko 3,6 trilijuna dolara u ekonomskoj proizvodnji zbog uzastopnih šokova, rekla je Georgieva, navodeći pandemiju i rusku invaziju na Ukrajinu. Gubici su bili vrlo neravnomjerno raspoređeni, a najviše su pogođene najsiromašnije zemlje.

MMF će u utorak objaviti svoje najnovije prognoze o gospodarskim izgledima.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE