GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gallup: Očekivanja za američku ekonomiju na najnižoj razini od financijske krize

Gallup: Očekivanja za američku ekonomiju na najnižoj razini od financijske krize
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za američko gospodarstvo osjetno su pogoršana u svibnju, kliznuvši na najnižu razinu od financijske krize, a Amerikance posebno muči inflacija, pokazalo je istraživanje Gallupa.

Gallupov indeks ekonomskog povjerenja mjeri percepcije Amerikanaca o aktualnom stanju u gospodarstvu i njihova očekivanja za iduće mjesece.

U svibnju indeks je pao za šest bodova u odnosu na travanj, na minus 45 bodova, najnižu razinu od kraja financijske krize kada je iznosio minus 64 boda.

Anketa je provedena od 2. do 22. svibnja, u razdoblju koje su obilježile visoke cijene plina i visoka inflacija, vladino izvješće o padu BDP-a u prvom tromjesečju i pad tržišta dionica, primjećuje Gallup.

Niska nezaposlenost rijetka je svijetla točka, ali poslodavci i dalje imaju teškoća s pronalaženjem radnika, koje se nadovezuju na probleme u lancima opskrbe.

Trenutno gotovo polovina Amerikanaca stanje u gospodarstvu smatra lošim, a njih 39 posto solidnim. U travnju 42 posto ispitanika dodijelilo je gospodarstvu lošu ocjenu.

Čak 77 posto njih drži da se stanje pogoršava, kao i u prethodna dva mjeseca, a petina drži da se situacija poboljšava.

Gotovo petina ispitanika izdvojila je inflaciju i vladu kao glavni problem, a njih 12 posto navodi gospodarstvo općenito.

Među ostalim navedenim problemima ističu se migracije, rasni odnosi ili rasizam, pobačaj, ujedinjenje zemlje te kriminal i nasilje.

Gallup je mjerio percepciju Amerikanaca o gospodarstvu u višednevnim telefonskim anketama od 1992., ali je to činio rijetko između 2009. i 2017., pa ističe da je povjerenje u određenom trenutku tih godina bilo i niže nego sada.

Tagovi: Gallup, očekivanja za američku ekonomiju, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE