GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu

Fondovi EU držat će hrvatsku ekonomiju na životu
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 16:59
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Unatoč usporavanju ekonomskog rasta u eurozoni, osobito u Njemačkoj, BDP zemalja Srednje i Istočne Europe i dalje raste po solidnim stopama.

Od 2018. godine industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za 7,5 posto, dok je u glavnim ekonomijama nove Europe u prosjeku povećana za tri posto.

To je iznenađujuće, ocjenjuje Institut Swiss Re, imajući u vidu da većina tih zemalja ima “male i otvorene ekonomije visokointegrirane u europske opskrbne lance”. Vrijednost njihova izvoza na razini je 54 posto BDP-a, pri čemu četvrtina odlazi u Njemačku, piše Jutarnji list.

Razlog žilavosti Srednje i Istočne Europe, koju čini 11 novih članica EU uključujući Hrvatsku, stoji u analizi švicarskog instituta, strukturne je prirode. Od početka 2014. godine glavni motor njihova rasta više nije izvoz, nego domaća potražnja. Poboljšanje na tržištu rada, odnosno rast zaposlenosti i plaća, značajno je potaknulo potrošnju. Od 2008. do 2018. godine realni dohoci u Mađarskoj, primjerice, porasli su 29 posto, a u Poljskoj 27 posto, dok su u Njemačkoj rasli po stopi od 14 posto.

Dodatni poticaj potrošnji dale su inozemne doznake. Pozivajući se na podatke Svjetske banke iz 2017. godine, Swiss Re navodi kako su radnici iz inozemstva u Hrvatsku, primjerice, poslali novac u vrijednosti 4,6 posto BDP-a, a u Poljsku 1,2 posto. Na kraju, važan doprinos rastu dali su i javna potrošnja, niske kamatne stope te priljev novca iz europskih fondova.

U proteklih pet godina javne investicije u novim članicama EU povećane su od 7 do 14 posto, pri čemu dio dolazi upravo iz europskih fondova. Institut za međunarodne financije (IIF) procjenjuje da je priljev iz europskih fondova od 2007. do 2018. godine povećao godišnji rast BDP-a u Poljskoj za čak 1,2 postotna poena, a u Mađarskoj za 0,7 poena.

Proračun EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine predviđa manje novca ovim zemljama, ali švicarski institut predviđa da će se snažan ekonomski rast održati u sljedećim godinama “jer će se novac iz sadašnjeg proračuna distribuirati do 2023. godine”. No, u idućem desetljeću IIF procjenjuje da će najveću korist od fondova EU imati Hrvatska: doprinos rastu BDP-a iznosit će 0,7 od 0,8 postotnih poena. Tome će zacijelo ići u prilog i činjenica da će u novom sedmogodišnjem proračunu EU Hrvatska biti manje zakinuta od drugih jer je zbog kraćeg staža u EU dosad manje koristila i europske fondove.

Tagovi: fondovi EU; hrvatska ekonomija, Institut Swiss Re, Njemačka,Europska unija,
PROČITAJ I OVO
Evo koje će se zemlje najbrže oporaviti od koronakrize
PROCJENE
Evo koje će se zemlje najbrže oporaviti od koronakrize
LONDON - Danska i Norveška su na vrhu zemalja s najotpornijom ekonomijom, odnosno zemalja koje će se najbrže oporaviti nakon svjetske pandemije koronavirusa, procjena je osiguravajuće kompanije "FM Global".
Bandić donio mjere za privremenu obustavu zagrebačkog proračuna
PRORAČUN
Bandić donio mjere za privremenu obustavu zagrebačkog proračuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je donio mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna koje će stupiti na snagu 9. travnja i trajati će 45 dana, a uvest će se zbog promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom i potresom koji je u Zagrebu prouzročio veliku materijalnu štetu.
Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja
PAD
Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja
RIM - Osobna potrošnja u Italiji past će gotovo 10 posto ako se karantena produlji do lipnja, procijenio je u utorak statistički ured Istat.
Španjolska želi zbog virusa ubrzati uvođenje univerzalnog dohotka
AMBICIJE
Španjolska želi zbog virusa ubrzati uvođenje univerzalnog dohotka
MADRID - Lijeva koalicijska vlada na vlasti u Španjolskoj želi ubrzati uvođenje "univerzalnog dohotka" kako bi pomogla osobama koje su zbog pandemije Covida-19 ostale bez prihoda.
Vodeći instituti predviđaju pad njemačke ekonomije od 4,2%
RECESIJA
Vodeći instituti predviđaju pad njemačke ekonomije od 4,2%
BERLIN - Vodeći njemački ekonomski instituti očekuju da će se aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu ove godine smanjiti 4,2 posto zbog pandemije koronavirusa, rekle su u utorak dvije osobe upoznate s rezultatima istraživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE