GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne

Fitch potvrdio rejting Hrvatske, poboljšao izglede u pozitivne
REJZING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Agencija Fitch potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB+' i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši snažan kumulativni oporavak gospodarstva od pandemijskog šoka, pri samom vrhu EU-a, i smanjeni javni dug.

Fitch je poboljšao ocjenu dužničkih papira Hrvatske na ‘BBB+’ u srpnju prošle godine, nakon zaključenja postupka prijema u eurozonu, uz stabilne izglede.

U listopadu prošle godine potvrdili su ocjenu i izglede, upozorivši ipak da bi gospodarski rast u 2023. trebao usporiti zbog inflacije i posustajanja rasta u eurozoni.

U petak poboljšali su izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši da se hrvatsko gospodarstvo snagom kumulativnog oporavka od pandemijskog šoka svrstalo na drugo mjesto u EU.

Realni BDP viši je za 13 posto nego u četvrtom tromjesečju 2019., a razina dohotka zaostajala je na kraju prošle godine za prosjekom EU-a za 27 posto, navode.


U iduće tri godine hrvatsko gospodarstvo trebalo bi rasti u prosjeku za 2,7 posto godišnje, procjenjuju, u usporedbi s očekivanom prosječnom stopom rasta u eurozoni od 1,1 posto.

Glavni pokretač prognoziranog rasta bit će domaća potražnja, smatraju, procijenivši da će osobnu potrošnju poduprijeti “stabilan” rast realnog raspoloživog dohotka dok će se ulaganja osloniti na pojačano povlačenje novca iz fonda NextGenerationEU.”

Među rizicima koji bi mogli zakočiti rast izdvajaju inflaciju i usporavanje vanjske potražnje.

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u spustit će se u ovoj godini na 62,1 posto, sa 68,8 u 2022., prognoziraju, i bit će za 25 postotnih bodova manji od najviše razine u pandemijskoj 2020.

Trend smanjenja nastavit će se i u idućim godinama, iako sporijim tempom, za dva do tri postotna boda godišnje, odražavajući sporiji rast nominalnog BDP-a i očekivane primarne viškove u bilanci plaćanja.

Do 2027. spustit će se ispod razine od 55 posto BDP-a, sadašnjeg medijana u skupini zemalja s rejtingom ‘BBB’.

Proračun bi u ovoj godini trebao bilježiti manjak od 0,4 posto BDP-a, znatno manji no što je Fitch očekivao u travnju.

“Proračunski rezultati bili su snažni u prvoj polovini 2023. budući da je neizravne porezne prihode potaknula visoka inflacija. U drugom dijelu godine potrošnja će porasti zbog troškova indeksacije mirovina i nedavnog usvojenog paketa potpora, te podizanja plaća u javnom sektoru.”

U 2024. proračunski prihodi trebali bi biti slabiji zbog nižeg nominalnog rasta i promjena u oporezivanju osobnog dohotka i smanjenja doprinosa. Potrošnja će pak porasti zbog viših plaća u javnom sektoru i “socijalne potrošnje” i većih kapitalnih ulaganja, procjenjuju.

Ističu i “umjereni” rizik dodatnog povećanja potrošnje zbog izbora i prognoziraju povećanje proračunskog manjka u idućoj godini na 1,6 posto BDP-a. U 2025. trebao bi se ponovo smanjiti prema, 0,8 posto BDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Naglašavaju da bi mogli podići rejting Hrvatske bude li inflacija slabila i BDP rastao kroz dulje vremensko razdoblje.

Pozitivno bi ocijenili i konsolidaciju proračuna koja bi sačuvala trend pada javnog duga i strukturne reforme ili pozitivne efekte usvajanja eura.

Snizili bi pak rejting bude li gospodarstvo raslo slabije no što se očekuje, “primjerice, zbog strukturnog šoka u ključnim sektorima”, “slabije demografije” ili tvrdokorno visoke inflacije, budući da bi to moglo naškoditi njegovoj “vanjskoj konkurentnosti”.

Lošiju ocjenu mogao bi donijeti i kontinuirani rast duga opće države na srednji rok, “primjerice, zbog izraženog i dugotrajnog razdoblja ublažavanja proračunske politike”.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting, rejting, Fitch
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE