GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch u petak je Sloveniji potvrdila rejting A s pozitivnim izgledima. Kako je danas priopćeno iz Ministarstva financija, na tu ocjenu pozitivno utječu dobro upravljanje državom i socijalna stabilnost, uspješno upravljanje javnim dugom te vjerodostojan politički okvir povezan s članstvom u EU i eurozoni.

Među izazovima za državu agencija Fitch navodi relativno visok udio duga, malo gospodarstvo i strukturne reforme koje rješavaju srednjoročne fiskalne izazove povezane sa starenjem stanovništva, dodaju u ministarstvu.

Fitch za ovu godinu Sloveniji predviđa gospodarski rast od 1,6 posto, koji bi 2024. trebao porasti na 2,8 posto, a 2025. dosegnuti 2,5 posto.

Javni dug trebao bi se smanjiti sa 72,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022. na 65,9 posto do 2025. godine. Veće rezerve likvidnosti omogućuju državi veću fleksibilnost u financiranju državnog proračuna.

Što se tiče rasta potrošačkih cijena u Sloveniji, Fitch očekuje da će se on nastaviti usporavati u ostatku godine te da će u 2023. prosječno iznositi 7,5 posto. Iduće godine trebao bi ostati na 3,7 posto, a godinu kasnije na 2,6 posto.

U posljednjoj kreditnoj ocjeni Slovenije, koju je objavila na svojim internetskim stranicama, agencija spominje i kolovoške poplave i klizišta koja su pogodila oko 85 posto općina. Vlada je izravnu štetu procijenila na 10 milijardi eura, a projekti obnove većim će se dijelom financirati iz EU fondova, napisala je.

Kao rezultat obnove očekuje da će se deficit javnih financija 2023. i 2024. kretati oko 3,8 posto BDP-a. Očekuje se da će 2025. godine, kada se smanje troškovi obnove nakon poplava i povuku privremene mjere potpore za kućanstva i energetski intenzivna poduzeća, pasti na dva posto BDP-a.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE