GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije

Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch u petak je Sloveniji potvrdila rejting A s pozitivnim izgledima. Kako je danas priopćeno iz Ministarstva financija, na tu ocjenu pozitivno utječu dobro upravljanje državom i socijalna stabilnost, uspješno upravljanje javnim dugom te vjerodostojan politički okvir povezan s članstvom u EU i eurozoni.

Među izazovima za državu agencija Fitch navodi relativno visok udio duga, malo gospodarstvo i strukturne reforme koje rješavaju srednjoročne fiskalne izazove povezane sa starenjem stanovništva, dodaju u ministarstvu.

Fitch za ovu godinu Sloveniji predviđa gospodarski rast od 1,6 posto, koji bi 2024. trebao porasti na 2,8 posto, a 2025. dosegnuti 2,5 posto.

Javni dug trebao bi se smanjiti sa 72,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022. na 65,9 posto do 2025. godine. Veće rezerve likvidnosti omogućuju državi veću fleksibilnost u financiranju državnog proračuna.

Što se tiče rasta potrošačkih cijena u Sloveniji, Fitch očekuje da će se on nastaviti usporavati u ostatku godine te da će u 2023. prosječno iznositi 7,5 posto. Iduće godine trebao bi ostati na 3,7 posto, a godinu kasnije na 2,6 posto.

U posljednjoj kreditnoj ocjeni Slovenije, koju je objavila na svojim internetskim stranicama, agencija spominje i kolovoške poplave i klizišta koja su pogodila oko 85 posto općina. Vlada je izravnu štetu procijenila na 10 milijardi eura, a projekti obnove većim će se dijelom financirati iz EU fondova, napisala je.

Kao rezultat obnove očekuje da će se deficit javnih financija 2023. i 2024. kretati oko 3,8 posto BDP-a. Očekuje se da će 2025. godine, kada se smanje troškovi obnove nakon poplava i povuku privremene mjere potpore za kućanstva i energetski intenzivna poduzeća, pasti na dva posto BDP-a.

Tagovi: Fitch Ratings, kreditni rejting, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
IZVOZ
Kineski izvoz pao više od očekivanog u ožujku
PEKING - Kineski izvoz smanjen je u ožujku za 7,5 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz pao za 1,9 posto, objavila je danas kineska carina.
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
INFLACIJA
U Njemačkoj potvrđeno smanjenje inflacije
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u ožujku je iznosila 2,2 posto, potvrdio je u današnjem priopćenju Njemački savezni ured za statistiku prvu procjenu s početka mjeseca.
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
OCJENE
Georgieva: Možemo odahnuti, izgbjegli smo recesiju
WASHINGTON - Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svjetsku ekonomiju, ali potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Prošle godine zabilježen najveći broj radno aktivnih u posljednjem desetljeću
LJUBLJANA - U Sloveniji je lani bilo zaposleno oko 989.000 ljudi, što je 0,3 posto više nego godinu prije i najviše u posljednjem desetljeću.
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
USPORAVANJE
Singapurska ekonomija porasla 2,7% u prvom kvartalu
SINGAPUR - Gospodarstvo Singapura u prva tri mjeseca 2024. poraslo je najslabijim tromjesečnim tempom u godini nakon usporavanja proizvodnje, ali ekonomisti očekuju jačanje rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE