GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Radimo na novom paketu mjera

Filipović: Radimo na novom paketu mjera
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2023 / 19:00
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju Kretanje cijena u maloprodaji, tzv. bijelu listu. Zahvalio je trima trgovačkim lancima koji su dostavili cijene proizvoda. Riječ je o 350 artikala čije će cijene građani moći uspoređivati svakih 15 dana.

Trgovački lanci na tzv. bijeloj listi su Konzum, Tommy i KTC. Oni čine 38% hrvatskog tržišta i Ministarstvu gospodarstva dostavili su sve tražene podatke. Ministar gospodarstva Davor Filipović zahvalio im je i kazao da su poslali poruku transparentnosti, da nemaju što skrivati od hrvatske javnosti i hrvatskih građana.

- Hrvatski građani moći će pratiti kretanje cijena od 31. prosinca 2022. godine. Namjera je utjecati na eventualna povećanja cijena i kretanja inflacije jer kad građani vide tko je korektan, onda će oni to znati cijeniti, kazao je.

Aplikaciji se može pristupiti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te putem pametnih telefona.

Odgovarajući na pitanje traju li razgovori s onima koji ne žele dati cijene, Filipović je kazao da su dodatni razgovori s tim lancima već obavljeni.

- Vrlo je jasno da oni to očito ne žele. Ne postoji opravdanje da drugi lanci ne učine ono što su već učinila tri lanca. Zašto oni ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i ne žele omogućiti građanima da imaju potpunu informaciju o cijenama. Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovakve stvari iz hira. Ne interveniramo prema tržištu zato što to želimo, nego zato jer živimo u kriznim vremenima. Ovakav način će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko nije korektan, rekao je Filipović.

Na novinarski upit hoće li kod donošenja novog paketa mjera one koji su surađivali nagraditi potporama, a oni koji nisu surađivali ne bi imali priliku dobiti potpore, odgovorio je kako će se sve uzeti u obzir.

- Ne možete očekivati da kad god imate problem tražite od Vlade pomoć i da to riješi, a s druge strane niste u stanju dati podatke na uvid našim građanima, rekao je Filipović.

Izjavio je i da će Vlada pratiti situaciju u idućem razdoblju te kako se radi na novom paketu mjera i vodit će se računa o svemu.

Napominjući kako sadašnje mjere vrijede do kraja ožujka, nije želio govoriti o detaljima mjera koje se planiraju.

- Pratimo situaciju. Radimo na novom paketu mjera i dok god traje kriza u kojoj se cijela Europa nalazi, mi ćemo reagirati, rekao je Filipović.

Tagovi: Davor Filipović, bijela lista trgovaca, konzum, tommy, tvrtka KTC
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE