GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Izvoz pada zbog Njemačke i Austrije koje su u recesiji

Filipović: Izvoz pada zbog Njemačke i Austrije koje su u recesiji
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 21:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je u Dnevniku HRT-a, kako suprotno kritičarima, dosljednost politike Vlade vidi se i u rastu stope gospodarstva, koje je trenutno najveće u EU.

- Na stopu rasta je najviše utjecala osobna potrošnja, što znači da smo zaštitili standard građana kroz nekoliko paketa mjera, a posebno me vesele investicije, naglasio je.

Dodaje kako u posljednjih četiri i pol godina u Hrvatskoj je 13,5 milijardi eura direktnih stranih investicija, a samo u ovoj godini je strana investicija u Osijeku gdje će se zaposliti tisuću i petsto ljudi, a ima i investicija u Novom Marofu gdje se proširuju proizvodni kapaciteti.

- Najavljuju se i nove investicije Bata u Kanfanaru. Tako nas vide strani investitori', naglasio je ministar u Dnevniku HRT-a.

Pad izvoza je gotovo 9 posto, a pad izvoza roba je gotovo 20 posto.

Ministar govori kako je to bilo logično s obzirom na to da su Njemačka i Austrija u recesiji, Italija stagnira, a za nas su to važni vanjsko trgovinski partneri.

'Pad izvoza kod nas je kompenziran snažnim rastom osobne potrošnje i snažnim rastom investicija. To je ono što veseli', govori.

Dodaje kako hrvatsko gospodarstvo od posljednjeg kvartala 2019. do 3. kvartala ove godine raste po stopi od 14,3 posto što je drugi najveći rast u EU.

- Nama su na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova koje koristimo i upravo stoga su investicije išle prema gore i očekujem da će se taj trend nastaviti neovisno o nepovoljnim trendovima u Europi', rekao je ministar.

Na pitanje može li se dogoditi da se naši ljudi vrate u Hrvatsku, Filipović je rekao kako je to moguće, ali ne u skorije vrijeme.

Filipović je naglasio kako građani, što se tiče plina, mogu očekivati sigurnu zimu.

'Što se tiče poduzetnika, dio njih je obuhvaćen mjerama, prije toga mislim na obrtnike, a što se tiče poduzetnika, ako ne bude tektonskih poremećaja, i za njih će biti sve u redu jer su se tržišta stabilizirala', govori.

Tagovi: FILIPOVIĆ, IZVOZ, HRVATSKI BDP, HRVATSKA, POTROŠNJA
PROČITAJ I OVO
Šonje: Model rasta je neodrživ
ANALITIČARI
Šonje: Model rasta je neodrživ
ZAGREB - Ekonomski analitičar Velimir Šonje rekao je u utorak na predstavljanju Bijele knjige udruženja stranih ulagača, da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan.
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
SKOK
Hrvatski BDP u zadnjem lanjskom kvartalu skočio 4,3 posto
ZAGREB - Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
ZARADE
Prosečna decembarska plata u Srbiji 95.093 dinara
BEOGRAD - Prosečna neto plata u decembru 2023. godine iznosila je 95.093 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku. Polovina zaposlenih radila je za manje od 69.842 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za ovaj mesec.
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
TRŽIŠTE RADA
Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom
BERLIN - Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalificirane radne snage. Oni bi se mogli riješiti povećanjem sudjelovanja žena, starijih zaposlenika i osoba s invaliditetom na tržištu rada, istaknuo je danas u Berlinu njemački ministar rada Hubertus Heil.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
RADNA SNAGA
Hrvatskoj nedostaje najmanje 200.000 radnika
ZAGREB - Hrvatskoj nedostaje radnika u gotovo svim segmentima gospodarstva, od radno intenzivnih djelatnosti do visokokvalificiranih stručnjaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE