GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Farmaceutski sektor zaslužan za rast danskog BDP-a

Farmaceutski sektor zaslužan za rast danskog BDP-a
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 10:08
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - U prvom polugodištu ove godine danski je BDP porastao za 1,7 posto na godišnjoj razini, za što je, kako prenosi francuska novinska agencija AFP, gotovo sve zasluge pripalo farmaceutskoj industriji, točnije Novo Nordisku. Veliki rast potražnje za lijekovima za dijabetes i mršavljenje uvelike je povećao prihode.

Bez farmaceutske industrije, danski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio bi se za 0,3 posto u prvoj polovici godine.

"Da nije bilo Novo Nordiska, ne bi bilo ni gospodarskog rasta", komentirao je Las Olsen, glavni ekonomist Danske Bank, polugodišnje podatke.

Novo Nordisk postao je najvrednija europska tvrtka nakon naglog porasta potražnje za njegovim lijekom za mršavljenje protiv dijabetesa tipa 2 Ozempic i lijekom za mršavljenje Wegovy. Oba se propisuju na recept.

“Ovako nešto još nismo vidjeli. To mijenja sliku cijele ekonomije", rekao je za AFP Jonas Petersen, analitičar Statističkog ureda Danske. Palle Sorensen, glavni ekonomist banke Nykredit, dodao je da je obujam danske industrijske proizvodnje 40 posto veći nego prije pandemije covida-19, dok se nije značajno promijenio u eurozoni i SAD-u.

U Novo Nordisku, koji ujedno uplaćuje najviše poreza u dansku državnu blagajnu, u prvom polugodištu ove godine zabilježen je čak 157-postotni porast prodaje lijekova za dijabetičare. Tržišna kapitalizacija tvrtke dosegnula je 2.980 milijardi danskih kruna (400 milijardi eura), čime je 1. rujna istisnula francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH s pozicije tvrtke s najvećom tržišnom kapitalizacijom u Europi.

Tagovi: Danska, Novo Nordisk, Nordisk
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE