GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurostat: Osnovni životni troškovi rastu četiri puta brže od plaća

Eurostat: Osnovni životni troškovi rastu četiri puta brže od plaća
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2023 / 14:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najosnovniji životni troškovi, poput stanovanja i režija, prošle su godine diljem Europske unije rasli i do četiri puta brže od plaća, pokazuju podaci Eurostata.

Trošak rada po satu u prosjeku je u zemljama Europske unije u 2022. porastao za 4,4 posto, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostat.

Usporedi li se rast plaća s prošlogodišnjom inflacijom od 9,2 posto u EU, proizlazi da je prošlogodišnji rast plaća nadoknadio samo polovicu rasta troškova života.

Jaz između plaća i inflacije još je veći kada je riječ o najosnovnijim životnim troškovima: troškovi stanovanja i režija (18 posto ukupnih troškova) rasli su četiri puta brže od plaća, dok su prijevoz i hrana (12 posto) rasli tri puta. puta brže..

Realne plaće, koje pokazuju kretanje plaća u odnosu na inflaciju, prošle su godine pale u svim članicama EU-a u prosjeku devet posto. Usporedbe radi, realna dobit porasla je za jedan posto, pokazuju podaci Eurostata.

Podaci Europske središnje banke (ECB) pokazuju da su povećanja profitnih marži u 2021. i 2022. bila veća od povećanja jediničnih troškova rada, što znači da rast profitnih stopa ima značajniju ulogu u pokretanju inflacije.

Komentirajući ove podatke Eurostata, glavna tajnica Europske konfederacije sindikata Ester Lynch ocijenila je da su poskupljenja ugrozila životni standard zaposlenika i njihovih obitelji.

"Ove su brojke još jedan dokaz da su radnici žrtve inflacije, a ne njezin uzrok." “Iza ovih brojki stoje stvarni ljudi koji se bore osigurati hranu za svoje obitelji, zagrijati svoje domove, pa čak i priuštiti si prijevoz do svog radnog mjesta”, rekao je Lynch.

Dodala je da je pad životnog standarda radnika rezultat toga što tvrtke, posebice one iz energetskog i prehrambenog sektora, iskorištavaju probleme s opskrbom kako bi podigle cijene i ostvarile rekordne profite.

Prema njezinim riječima, "vrijeme je da političari prestanu kažnjavati žrtve inflacije rezanjem plaća i da se pozabave pravim uzrokom inflacije oporezivanjem viška profita".

Tagovi: Eurostat, životni troškovi
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE