GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa bi mogla izgubiti do 59 milijuna radnih mjesta

Europa bi mogla izgubiti do 59 milijuna radnih mjesta
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Trajno otpuštanje radnika, smanjenje plaća i kraće radno vrijeme zbog pandemije koronavirusa mogli bi ugroziti do 59 milijuna radnih mjesta u Europi, procjenjuje konzultantska tvrtka McKinsey.

Nezaposlenost u Europi mogla bi se u narednim mjesecima gotovo udvostručiti, upozoravaju u McKinseyu, predviđajući da će stopa nezaposlenosti u 27-članoj Europskoj uniji najvišu razinu dosegnuti ove godine, od 7,6 posto.

Povratak na predkriznu razinu predviđaju u četvrtom tromjesečju iduće godine.

Lošiji scenarij predviđa vrhunac nezaposlenosti u 2021., iskazan stopom od 11,2 posto, i njezin povratak na predkriznu razinu tek 2024. godine.

Nezaposlenost u eurozoni pala je u veljači na 7,3 posto, najnižu razinu u 12 godina, da bi u ožujku vlade diljem Europe počele uvoditi mjere kako bi suzbile pandemiju.

Ukupno bi je u Europi ugroženo 59 milijuna radnih mjesta zbog trajnih otkaza, nižih plaća i skraćenog radnog vremena, ističu konzultanti.

Polovina ugroženih radnih mjesta otpada na sektore izravne prodaje, posluživanja hrane i građevinarstva.

U europskoj veleprodaji i maloprodaji moglo bi biti ugroženo 14,6 milijuna radnih mjesta, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu 8,4 milijuna a u sektoru zabave i kulture 1,7 milijuna.

U McKinseyju napominju da će posljedice varirati među demografskim skupinama i industrijskim sektorima.

„Gubitak radnih mjesta bit će tragedija na razini pojedinaca a za gospodarstvo će biti vrlo bolna", zaključuju.

Njihovo istraživanje ističe i blisku vezu između razine obrazovanja i kratkoročnog rizika za radna mjesta, „što bi moglo dodatno produbiti društvenu nejednakost“.

Europska komisija predložila je početkom mjeseca plan subvencioniranja plaća kako bi potaknula poslodavce da skrate radno vrijeme radnika umjesto da im daju otkaz. Vrijednost plana mogla bi dosegnuti 100 milijardi eura kroz pozajmice za koje bi jamčile sve zemlje EU-a.

Bruxelles očekuje da će EU ove godine ući u duboku recesiju zbog pandemije koronavirusa budući da su aktivnosti gotovo zamrle pod utjecajem mjera suzbijanja zaraze, podsjeća Reuters.

Tagovi: radna mjesta, tržište rada, koronakriza, nezaposlenost, McKinsey
PROČITAJ I OVO
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
OPORAVAK
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
LONDON - Britansko gospodarstvo u svibnju je učinilo prvi korak na dugom putu oporavka od koronakrize, potaknuto ublažavanjem restriktivnih mjera, ali zamah je bio znatno slabiji no što su ekonomisti očekivali.
Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju; u Hrvatskoj blaži pad
SIGNALI
Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju; u Hrvatskoj blaži pad
BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je Hrvatska bila među osam zemalja EU-a u kojima je ponovo pala, pokazuje izvješće Eurostata.
Ekonomska klima u Njemačkoj blago pogoršana u srpnju
IZGLEDI
Ekonomska klima u Njemačkoj blago pogoršana u srpnju
BERLIN - Očekivanja za njemačko gospodarstvo blago su pogoršana u srpnju ali stručnjaci na financijskim tržištima i dalje očekuju postupni oporavak gospodarstva u drugoj polovini godine, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta ZEW.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE