GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU Rusiji priprema pametne sankcije

EU Rusiji priprema pametne sankcije
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska unija priprema "pametne sankcije" na uvoz ruske nafte, izvijestio je u ponedjeljak londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

"Radimo na šestom paketu sankcija, a među opcijama razmatramo i neki oblik naftnog embarga", rekao je dužnosnik EK za The Times.

"Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateralnu štetu koju ćemo sami pretrpjeti", naglasio je Ddombrovskis.

Detalji sankcija još nisu dogovoreni, ali mogle bi uključivati postupno ukidanje uvoza ruske nafte ili uvođenje carina na izvoz iznad određenog iznosa, navodi The Times riječi potpredsjednika EK.

Rusija je najveći dobavljač nafte za Europu i u 2020. njezina nafta činila je četvrtinu europskog uvoza. Otprilike trećina bruto raspoložive energije u Europi proizvodi se iz nafte i naftnih proizvoda, u širokom rasponu sektora, od transporta do proizvodnje kemikalija.

Ukrajina i pojedine članice EU-a, uključujući i Poljsku i Litvu, zalažu se za embargo na rusku naftu i plin dok su Njemačka i Mađarska protiv te opcije u bliskoj budućnosti.

Trećina ruskih izvoznih prihoda generirana je prošle godine prodajom nafte i naftnih proizvoda. Europa trenutno troši oko 450 milijuna dolara ruske nafte i derivata dnevno, oko 400 milijuna dolara plina i oko 25 milijuna dolara ugljena, prema podacima think tanka Bruege.

Tagovi: sankcije rusiji, pametne sankcije, Rusija, Valdis dombrovskis
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE