GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i Britanija konačno postigli sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita

EU i Britanija konačno postigli sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 17:48
Autor: SEEbiz
LONDON - Europska unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

"Imamo sporazum", izjavio je izvor iz Downing Streeta. "Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom".

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om".

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, rekao je izvor.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavnvi pregovarač Michel Barnier objavili su u četvrtak popodne da je postignut "pošten i uravnotežen" sporazum između EU-a i Velike Britanije.

"Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno natjecanje i predvidljivost za naše ribare", izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Barnier je istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

"Bit će doista velikih promjena 1. siječnja. To je posljedica brexita", rekao je Barnier.

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

"Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i poduzeća. Tijekom proteklih godina EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo", rekao je Michel.

Tagovi: Europska unija, Velika Britanija, Brexit, Ursula von der Leyen, Michel Barnier
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE