GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Escobar se ne boji rata u BiH nego ekonomskog kolapsa

Escobar se ne boji rata u BiH nego ekonomskog kolapsa
AMERIČKI IZASLANIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je u petak da ga u Bosni i Hercegovini "više zabrinjava" mogućnost gospodarskog i demografskog kolapsa od rata.

To je puno realnija opcija, rekao je američki izaslanik hrvatskim novinarima u Zagrebu prije polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum.

Escobar je upozorio da u prilog tome ide što susjedna zemlja ima “daleko najgori gospodarski rast u regiji”, najgora je po indeksu korupcije u regiji u 2022. godini i svake godine gubi jedan posto svog stanovništva, uglavnom mladih ljudi.

Američki izaslanik je rekao da se politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma “trebaju očuvati i zaštititi”, ali je uvjeren da mlade manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

“Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele živjeti u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu pronaći posao bez korumpiranih veza”, smatra Escobar.

Američki izaslanik je dodao da je gospodarstvo Republike Srpske “u jako, jako lošem stanju” i da se lider bosanskih Srba Milorad Dodik “više ne smatra učinkovitim po pitanju ekonomskog upravljanja”.

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Parlament Republike Srpske u lipnju je na Dodikovu inicijativu usvojio zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je odlukom od 1. srpnja poništio sporne zakone i izmijenio kazneni zakon BiH čime je otvoren prostor kaznenom progonu odgovornih za ugrožavanje ustavnog poretka države.

Escobar je rekao da će Sjedinjene Države zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i središnje institucije od Dodikovih napada. Uz to će biti spremne “reagirati vrlo snažno” pravnim sredstvima poput sankcija ako se ispostavi da Dodikova najava referenduma o statusu Republike Srpske nije samo još jedna prazna prijetnja.

“Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcjepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bit ćemo spremni reagirati pravnim sredstvima”, naglasio je.

Escobar je ponovio da SAD podržava put BiH prema Europskoj uniji kojega, između ostalog, usporava ruski utjecaj.

“Dodik hvali (ruskog predsjednika Vladimira) Putina više nego što to čini (bjeloruski predsjednik Aleksandar) Lukašenko”, rekao je američki izaslanik i smatra to “zabrinjavajućim trendom”.

Rekao je da ne vidi ništa pozitivno u njegovim odnosima s Moskvom i priznaje da su odnosi Srbije i Rusije puno kompliciraniji.

Ipak, pozitivnim ocjenjuje što nije bilo nedavnih sastanaka srbijanskog predsjednika Vučića s Putinom ni sastanaka na razini ministarstva vanjskih poslova te pozdravlja što je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a glede ruske agresije na Ukrajinu, ali je pozvao Srbiju da slijedi put svojih susjeda i uvede sankcije Moskvi.

Tagovi: Gabriel Escobar, ekonomija BiH
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE