GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a

Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 18:10
Autor: SEEbiz
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.

U listopadu se zemlja neto zadužila za 13,5 milijardi funti, u usporedbi s 9,2 milijarde funti u istom mjesecu prošle godine. Javni dug zemlje tako je prošli mjesec narastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odn na 97,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Analitičari procjenjuju da je visoko zaduživanje u listopadu rezultat vladine mjere zaštite kućanstava od visokih cijena energenata. Vlasti su u jesen uvele dvogodišnje ograničenje cijena struje i plina za kućanstva, a zatim i šestomjesečno ograničenje za poduzeća, javne ustanove i nevladine organizacije. Na taj su se korak odlučili zbog bjesomučne inflacije, posebice visokih troškova energije, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"Ispravno je da je zemlja povećala svoje zaduživanje kako bi podržala milijune poduzeća i obitelji", komentirao je brojke novi britanski ministar financija Jeremy Hunt. "No da bismo odgovorili na izazov inflacije potaknute vrtoglavim porastom računa za energiju, ključno je postaviti javne financije na održiviji put", dodao je.

Hunt je prošlog tjedna predstavio proračunski plan koji ima za cilj dovesti brojke u red i smiriti porast inflacije. Plan uključuje 55 milijardi funti povećanja poreza i smanjenja potrošnje, uključujući zamrzavanje iznosa poreznih olakšica za građane i povećanje poreza na neočekivanu dobit od energetske industrije.

Ministar je tada objasnio i da je Velika Britanija u recesiji. Britansko gospodarstvo sljedeće će se godine smanjiti za 1,4 posto, a nezaposlenost će porasti sa sadašnjih 3,6 posto na 4,9 posto do 2024. godine, rekao je.

Tagovi: Jeremy Hunt, energetska kriza, Velika Britanija, javni dug
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE