GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone eurozone stagnirala u lipnju

Ekonomija eurozone eurozone stagnirala u lipnju
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Poslovna aktivnost u eurozoni posustala je u lipnju, odražavajući produbljeni pad u sektoru proizvodnje i tek marginalni rast u uslužnom sektoru, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u lipnju za 2,5 bodova u odnosu na svibanj, na 50,3 boda, najnižu razinu u pet mjeseci, pokazale su preliminarne procjene njemačkog Hamburg Commercial Banka (HCOB), koji sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Preliminarne brojke navode na zaključak da 20-člano gospodarstvo u najboljem slučaju stagnira nakon recesije u prethodna dva tromjesečja, a oporavka nema na vidiku, ako je suditi po podatku da se potražnja smanjila prvi puta od siječnja.

Uslužni sektor bio je do sada otporan na nepovoljne trendove, ali u lipnju aktivnost je zamjetno usporila, zakočena padom u Francuskoj. Motor rasta bila je pak Njemačka.

Najveće europsko gospodarstvo bilo je pak uteg u proizvodnom sektoru, s najvećim padom aktivosti u godinu i pol dana.

Tvrtke u eurozoni intenziviraju pak zapošljavaje i stopa nezaposlenosti na rekordno je niskoj razini. Nominalni rast plaća najveći je u unatrag nekoliko desetljeća, ali plaće još hvataju korak s inflacijom koja im je smanjila realnu vrijednost.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, MI index
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE