GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici

ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici
SKUPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 07:00
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) odlučila je organizirati niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.

Na prvom skupu koji će u sklopu kampanje "ECB sluša" biti održan 26. ožujka u gradskoj vijećnici Bruxellesa sudjelovat će i Lagarde, a ECB očekuje od središnjih banaka svih 19 članica eurozone da održe barem jedan takav događaj, uglavnom u prvoj polovini godine.

„Želimo biti otvoreni za mišljenja, očekivanja i bojazni javnosti”, rekla je šefica ECB-a.

Inicijativa signalizira značajnu promjenu u stilu ECB-a pod dirigentskom palicom Lagarde, nekadašnje političarke koja je oduvijek imala sluha za odnose s javnošću, a u studenome prošle godine preuzela je čelnu dužnost u ECB-u od Talijana Maria Draghija.

Nova strategija u odnosima s javnošću ujedno razotkriva nedoumice u ECB-u kada je u pitanju adekvatnost podataka o inflaciji koje je banka koristila kako bi opravdala na tisuće milijardi eura poticaja europskom gospodarstvu.

ECB je pokrenuo opsežnu analizu nekonvencionalne monetarne politike u siječnju, vjerojatno kako bi u konačnici redefinirao ciljanu stopu inflacije, špekulira Reuters.

Šest izvora iz središnje banke eurozone prošlog je tjedna bilo jednoglasno u procjeni da konzultacije s javnošću vjerojatno neće utjecati na razmatranja u banci o izmjeni definicije stabilnosti cijena, trenutno iskazane ciljanom stopom inflacije od "nešto ispod dva posto".

Dodali su ipak da će zbog tih konzultacija ECB vjerojatno objaviti novu ciljanu stopu inflacije tek u drugoj polovini godine.

„Izgledalo bi poprilično loše kada bismo objavili važno priopćenje o analizi u lipnju jer bi to značilo da ne shvaćamo ozbiljno povratne informacije”, rekao je jedan od izvora.

U ECB-u žele dokučiti zašto je percepcija inflacije među poduzećima i kućanstvima tako visoka i zašto plaće u eurozoni relativno sporo rastu.

„Predstavnici širokog spektra regionalnih i organizacija potrošača i socijalnih partnera imat će priliku iznijeti svoje stavove o mjerama ECB-a”, priopćio je u ponedjeljak ECB.

Dužnosnici ECB-a također će pokušati objasniti svoje aktivnosti jednostavnijim jezikom, u skladu s osobnim stilom Christine Lagarde.

"Prikriveni je cilj prenijeti ECB-ove poruke građanima", ističe jedan od izvora. "Posrijedi je eksperiment s novim komunikacijskim pristupom", dodaje.

Tagovi: Europoska središnja banka, Christine Lagarde, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE