GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvoznamenkasti pad europskog izvoza i uvoza u prvih devet mjeseci 2020.

Dvoznamenkasti pad europskog izvoza i uvoza u prvih devet mjeseci 2020.
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Izvoz robe iz Europske unije i eurozone pao je u prvih devet mjeseci 2020. nešto više od 10 posto, a gotovo isti je pad bilježio i uvoz, pokazuju podaci Eurostata, odražavajući urušavanje domaće i inozemne potražnje u pandemiji koronavirusa.

Robni izvoz EU-a pao je u razdoblju od siječnja do rujna 11,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem a gotovo isti je postotni pad bilježila i eurozona.

Uvoz robe u EU smanjen je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 12,8 posto a uvoz 12,4 posto.

Najviše je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pao izvoz ali i uvoz energenata u EU, za gotovo 40 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdoblje. Znatno je smanjen i izvoz i uvoz strojeva i vozila, pokazuje izvješće Eurostata.

Trgovinska bilanca EU-a za razdoblje od siječnja do rujna pokazuje višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 134,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 127,8 milijardi eura.

Trgovinski višak u eurozoni bio je gotovo na razini prošle godine i iznosio je 150,4 milijarde eura.

Snažno pala i razmjena unutar EU-a i eurozone

Pandemija i mjere koje su vlade uvele kako bi suzbile širenje koronavirusa ostavile su teške posljedice i na robnoj razmjeni unutar EU-a i eurozone u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

Tako je vrijednost robne razmjene unutar EU-a potonula 10 posto u usporedbi s prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, na 2.068,5 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene u zoni primjene zajedničke europske valute smanjena je 11,1 posto na 1.313,6 milijardi eura.

Osjetno blaži pad izvoza u rujnu

U rujnu izvoz robe iz EU-a smanjen je 3,8 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, nakon 14,0-postotnog pada u kolovozu.

Uvoz je u rujnu potonuo 8,9 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. U kolovozu smanjio se 15,6 posto.

Time je višak u trgovinskoj bilanci iznosio 24,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 17 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a bila je gotovo na razini istog prošlogodišnjeg mjeseca i iznosila je 260,7 milijardi eura.

Robni izvoz iz eurozone smanjen je u rujnu 3,1 posto na godišnjoj razini, nakon 12,2-postotnog pada u kolovozu.

Uvoz je pao 7,1 posto. U kolovozu potonuo je 13, 5 posto.

Time je vanjskotrgovinska bilanca za područje primjene zajedničke europske valute u rujnu iskazala višak od 24,8 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu višak je iznosio 18,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone pala je u rujnu jedan posto na godišnoj razini, na 164,2 milijarde eura.

Tagovi: robna razmjena, izvoz EU, izvoz, uvoz, Europska unija
PROČITAJ I OVO
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
CRNE PROGNOZE
U Srbiji nakon nove godine kreću otpuštanja i smanjenja plata
BEOGRAD - Privrednici strahuju da 4. januara, kad im dospevaju odložene obaveze, neće moći da ih izmire jer je zbog pandemije pao promet, ali ne i troškovi poslovanja, pa će moći da postignu uštede smanjenjem plata i otpuštanjem zaposlenih, rekao je danas počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
UPOZORENJA
MMF: Eurozona će možda trebati veću potporu zbog drugog vala pandemije
WASHINGTON - Vlade eurozone i Europska središnja banka (ECB) možda će morati osigurati veću fiskalnu i monetarnu potporu nego što se očekivalo zbog posljedica drugog vala pandemije COVID-a, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
SAVJET
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osnovao je Ekonomski savjet, za čijeg je predsjednika imenovan njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, priopćeno ju utorak iz predsjednikova ureda.
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
PRITISAK
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
LONDON- Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile u studenome, poduprte zamahom u Njemačkoj koji je ublažio utjecaj obnovljenih koronaograničenja, a poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o mogućim cjepivima protiv covida 19, izvijestio je Markit.
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE