GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države u godinu dana povećan za 18 milijardi kuna

Dug opće države u godinu dana povećan za 18 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dug opće države krajem travnja ove godine iznosio je 356,1 milijardi kuna, što je za 18 milijardi kuna ili 5,3 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari Raiffeisenbank Austrie (RBA) očekuju na razini cijele godine nastavak njegova rasta u apsolutnom iznosu uslijed rastućih potreba za financiranjem.

Prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom i unutarnjeg i inozemnog duga, pokazuju zadnji podaci HNB-a.

Tako je unutarnji dug veći za 7,6 milijardi kuna ili 3,5 posto u odnosu na kraj travnja 2021. godine te iznosi 225,9 milijardi kuna.

Istodobno, inozemni dug uvećan je za 10,4 milijardi kuna ili 8,7 posto, na 130,1 milijardu kuna, a njegov rast posljedica je travanjskog izdanja euroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura.

To odražavaju i podaci o rastu duga opće države i na mjesečnoj razini, i to za 13,55 milijardi kuna.

"Obzirom da su sredstva prikupljena izdanjem euroobveznica korištena za refinanciranje euroobveznice koja je dospjela 30. svibnja 2022., već u svibnju očekujemo smanjenje na promatranoj stavki", ističu iz RBA.

Na razini cijele godine, pak, očekuju nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem, pri čemu prije svega misle na pojačane pritiske na strani rashoda proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike.

"Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opće države na razini od 3 posto BDP-a", zaključuju iz RBA.

Vlada očekuje da bi do kraja godine udio javnog duga u BDP-u trebao iznositi 76,2 posto BDP-a ili za 3,6 postotnih bodova manje u odnosu na 2021. godinu.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE