GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države ove godine povećan za 1,6 milijarde eura

Dug opće države ove godine povećan za 1,6 milijarde eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 19:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja iznosilo je 47,6 mlrd. eura, što u odnosu na kraj prvog tromjesečja 2023. smanjenje za 514 mil. eura (-1,1%) te povećanje za 1,6 mlrd. eura (+3,4%) u odnosu na kraj 2022.

Na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj 2022. dug opće države porastao je za 2 mlrd. eura (+4,4%), od čega je najveći dio povećanja duga u razdoblju od godine dana nastao u prvom tromjesečju 2023. kao posljedica izdanja obveznice na domaćem tržištu kapitala u veljači 2023. (tzv. narodne obveznice).

U relativnom izrazu, krajem lipnja udio duga opće države u BDP-u iznosio je 66,9%, što je smanjenje za 2,6 postotna boda u odnosu na kraj prvog tromjesečja te za 1,9pb u odnosu na kraj 2022. godine.

Domaća komponenta duga povećala se za 2,3 mlrd. eura odnosno 7,4% u odnosu na kraj lipnja 2022. godine, a iznosila je na kraju lipnja 32,9 mlrd. eura. S druge strane, inozemna komponenta na kraju lipnja 2023. iznosila je 14,7 mlrd. eura, a u odnosu na lipanj 2022. zabilježila je smanjenje za 268,5 mlrd. eura ili 1,8%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi više od 65%. Slijede krediti (oko 30%) te na kraju kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti. Na kraju lipnja, 69,1% ukupnog duga odnosilo se na unutarnji, dok se preostalo odnosilo na inozemni dug.

Očekujemo kako će na razini cijele 2023. godine omjer javnog duga i BDP-a zadržati oko vrijednosti s kraja lipnja 2023. Fiskalni scenarij za Hrvatsku u svim projekcijama sugerira postupno približavanje maastrichtskom kriteriju od 60% BDP-a. Navedeno bi trebalo jačati otpornost gospodarstva na različite šokove povećavajući prostor za vođenje protucikličke fiskalne politike. Potencijalni rizici za intenzivniji rast javnog duga dolaze iz kontinuirane ekonomske neizvjesnosti, izazovnih gospodarskih kretanja kod glavnih zemalja trgovačkih partnera te prisutnog rasta troš

Tagovi: SUH OPĆE DRŽAVE, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
ZARADE
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
BERLIN - Zaposlenici u Njemačkoj su tijekom pandemije dobili znatnu pomoć države kroz povećanje plaća i jednokratne isplate, no kriza je ipak nagrizla njihovu kupovnu moć.
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
INFLACIJA
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju je dosegao godišnji rast od 2,4 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u prosincu i u skladu s očekivanjima.
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
NAMETI
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu.
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE