GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 340 mlrd kuna te je u odnosu na kraj 2020. bio viši za 10,3mlrd. kuna (+3,1%). Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020., javni dug bio je veći za 41,5mlrd. kuna (+13,9%).

Povećanje duga rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga, čije se stanje u prvom tromjesečju ove godine povećalo za 15,6mlrd kuna (+14,7%) u odnosu na kraj 2020. te za 21,3mlrd. kuna (+21,2%) u posljednjih godinu dana.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a što je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020. povećanje za 17,6 postotnih bodova.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju ožujka 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (64,7%), potom dugoročni krediti (29,1%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 6,2%). Pritom je kratkoročni dug na kraju ožujka 2021. bio veći za 9,6mlrd. kuna (+81,6%) u odnosu na kraj ožujka 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 34,0mlrd. kuna (+11,8%).

Snažan rast javnog duga u prvom tromjesečju rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

Očekujemo kako će se na razini cijele 2021. omjer duga opće države i BDP-a vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine blago iznad 87%. Javne financije trebale bi se postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz umjereno smanjivanje proračunskog manjka i omjera javnog duga u BDP-u.

U međuvremenu, klauzula o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu ostat će aktivna tijekom 2022. što Hrvatsku stavlja u povoljniji položaj omogućujući joj dodatni prostor za fiskalnu konsolidaciju, bez opasnosti ulaska u EDP proceduru.

Tagovi: Dug opće države, zaduženost, trezorski zapisi, inozemni dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
INFLACIJA
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u izvješću Odboru za bankarstvo Senata o odgovoru Fed-a na krizu zbog pandemije covida-19 da bi inflatorni pritisci mogli trajati duže nego što se prvotno predviđalo.
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
TREND
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača na pragu listopada dosegnula su najvišu razinu od početka pandemije covida 19, pokazali su u utorak rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta GfK.
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
UPLATA
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
ZAGREB - Europska komisija isplatila je predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818,4 milijuna eura odnosno 6,14 milijardi kuna, što je najveća pojedinačna uplata EU-ovih sredstava u državni proračun od kad je Hrvatska članica Europske unije.
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE