GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 340 mlrd kuna te je u odnosu na kraj 2020. bio viši za 10,3mlrd. kuna (+3,1%). Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020., javni dug bio je veći za 41,5mlrd. kuna (+13,9%).

Povećanje duga rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga, čije se stanje u prvom tromjesečju ove godine povećalo za 15,6mlrd kuna (+14,7%) u odnosu na kraj 2020. te za 21,3mlrd. kuna (+21,2%) u posljednjih godinu dana.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a što je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020. povećanje za 17,6 postotnih bodova.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju ožujka 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (64,7%), potom dugoročni krediti (29,1%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 6,2%). Pritom je kratkoročni dug na kraju ožujka 2021. bio veći za 9,6mlrd. kuna (+81,6%) u odnosu na kraj ožujka 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 34,0mlrd. kuna (+11,8%).

Snažan rast javnog duga u prvom tromjesečju rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

Očekujemo kako će se na razini cijele 2021. omjer duga opće države i BDP-a vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine blago iznad 87%. Javne financije trebale bi se postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz umjereno smanjivanje proračunskog manjka i omjera javnog duga u BDP-u.

U međuvremenu, klauzula o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu ostat će aktivna tijekom 2022. što Hrvatsku stavlja u povoljniji položaj omogućujući joj dodatni prostor za fiskalnu konsolidaciju, bez opasnosti ulaska u EDP proceduru.

Tagovi: Dug opće države, zaduženost, trezorski zapisi, inozemni dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZADUŽIVANJE
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZAGREB - Nakon što su prošlog mjeseca zastupnici u Skupštini Grada Zagreba dignuli ruke za kredit u visini od 240 milijuna eura za Zagrebački holding sada na sjednicu gradskog parlamenta, zakazanu za 13. listopada, stiže zaduženje od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna) za Grad.
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
USPOREDBE
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
BERLIN - Više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja zemlje mirovine u Istočnoj Njemačkoj znatno su niže nego u Zapadnoj Njemačkoj. Umirovljenici na istoku zemlje lani su nakon 45 godina uplate u prosjeku dobili 1329 eura, a na zapadu 1527 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE