GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je objavila konačni podatak o ukupnom dugu opće države na kraju lipnja ove godine, prema kojima je on iznosio 340,8 milijardi kuna ili 86,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U odnosu na prethodne podatke, objavljene krajem rujna, ukupni dug opće države sada je nešto veći, dok je njegov udjel u BDP-u niži. Naime prema prethodnim podacima, konsolidirani dug opće države na kraju lipnja bio je 340,6 milijardi kuna, što je činilo 87,4 posto BDP-a.

U usporedbi s krajem lipnja 2020. godine, ukupni dug opće države veći je za 11 milijardi kuna ili za 3,4 posto. Taj prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 5,2 milijarde kuna ili 2,4 posto te inozemnog duga za 5,9 milijardi kuna ili 5,2 posto.

Njegov udio u BDP-u krajem lipnja lani iznosio je 82,6 posto, a sada je za 3,5 postotnih bodova veći.

No, u odnosu na kraj drugog tromjesečja ove godine, kada je udjel duga u BDP-u iznosio 90 posto, krajem lipnja taj udjel je bio za 3,9 postotnih bodova niži. U odnosu na prethodno tromjesečje, za unutarnji dug bilježi se rast od 2,7 milijardi kuna ili 1,2 posto, a za inozemni dug pad od 2,4 milijarde kuna ili 2 posto, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o dugu opće države za lipanj 2021.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE