GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je objavila konačni podatak o ukupnom dugu opće države na kraju lipnja ove godine, prema kojima je on iznosio 340,8 milijardi kuna ili 86,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U odnosu na prethodne podatke, objavljene krajem rujna, ukupni dug opće države sada je nešto veći, dok je njegov udjel u BDP-u niži. Naime prema prethodnim podacima, konsolidirani dug opće države na kraju lipnja bio je 340,6 milijardi kuna, što je činilo 87,4 posto BDP-a.

U usporedbi s krajem lipnja 2020. godine, ukupni dug opće države veći je za 11 milijardi kuna ili za 3,4 posto. Taj prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 5,2 milijarde kuna ili 2,4 posto te inozemnog duga za 5,9 milijardi kuna ili 5,2 posto.

Njegov udio u BDP-u krajem lipnja lani iznosio je 82,6 posto, a sada je za 3,5 postotnih bodova veći.

No, u odnosu na kraj drugog tromjesečja ove godine, kada je udjel duga u BDP-u iznosio 90 posto, krajem lipnja taj udjel je bio za 3,9 postotnih bodova niži. U odnosu na prethodno tromjesečje, za unutarnji dug bilježi se rast od 2,7 milijardi kuna ili 1,2 posto, a za inozemni dug pad od 2,4 milijarde kuna ili 2 posto, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o dugu opće države za lipanj 2021.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE