GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države krajem veljače 344,2 mlrd kuna

Dug opće države krajem veljače 344,2 mlrd kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 09:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dug opće države krajem veljače ove godine iznosio je 344,2 milijarde kuna, što je za 13,7 milijardi ili 4,1 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari RBA očekuju njegov daljni rast u apsolutnom iznosu zbog rastućih potreba za financiranjem.

Na mjesečnoj razini, dug opće države nije se značajnije mijenjao, odnosno bio je za 878 milijuna kuna ili 0,3 posto viši u odnosu na kraj siječnja, podaci su HNB-a.

Doprinos porastu duga opće države u veljači u odnosu na veljaču godinu ranije došao je od obje komponente javnog duga. Inozemna komponenta, naime, porasla je 5,2 milijarde kuna odnosno 4,6 posto u odnosu na veljaču 2021. godine, dosegnuvši razinu od 117,5 milijardi kuna. Unutarnja komponenta na kraju veljače iznosila je 226,7 milijardi kuna kuna te je bila viša 8,4 milijarde ili 3,9 posto na godišnjoj razini.

"U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem, pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na strani rashoda proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća, u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.

No, dodaju i da će nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavati omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u idućim godinama pred nama.

Također, napominju da iako se fiskalni rizici povećavaju, očekuju zadržavanje manjka opće države na razini od 3 posto BDP-a.

Podsjetimo, nakon rebalansa proračuna Vlada ove godine očekuje manjak u proračunu opće države od 13,4 milijarde kuna ili 2,8 posto BDP-a, dok bi udio javnog duga u BDP-u trebao iznositi 76,2 posto BDP-a ili za 3,6 postotnih bodova manje u odnosu na 2021. godinu.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE