GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Draghi: Sudbina Italije ovisi o planu oporavka

Draghi: Sudbina Italije ovisi o planu oporavka
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 20:28
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanski premijer Mario Draghi predstavio je u ponedjeljak zastupnicima gospodarski plan oporavka vrijedan milijarde eura, poručivši da je sada u njihovim rukama ključ za dobrobit Italije nakon šteta izazvanih pandemijom covida.

Većina novca koji pripada Italiji iz europskog plana za oporavak ići će u projekte poboljšanja krhke talijanske infrastrukture, jačanje održivog razvoja uz očuvanje okoliša i poticanje digitalne inovacije.

"Sudbina zemlje leži na ovim projektima", rekao je Draghi zastupnicima donjeg doma.

Cilj talijanskog premijera je predstaviti dokument od 336 stranica Europskoj komisiji do 30. travnja, rok do kojeg članice moraju podnijeti svoje nacionalne planove za oporavak i otpornost, kojima utvrđuju svoje programe reformi i ulaganja do 2026, a da bi već u subotu počeo s Bruxellesom razgovore o pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Novac iz EU rasporedit će se na 27 zemalja članica u ratama do 2026. i to ovisno o mjerilima i reformama koje ugrade i provedu.

Italija bi trebala dobiti oko 205 milijarda eura jeftinih zajmova i potpora i te svote pridodaju se na 30,6 milijarda vlastitih zaduživanja.

Plan oporavka pruža nadu Italiji koja je teže od svojih susjeda bila pogođena pandemijom koronavirusa s gotovo 120.000 potvrđenih smrti i mnogo drugih žrtava koje nisu zabilježene, rekao je Draghi.

Teško pogođeno mjerama zatvaranja, kronično uspavano talijansko gospodarstvo palo je za 9 posto lani i još se koprca u recesiji.

I dok se vlada nada da će priljev novca za ulaganja konačno potaknuti rast, Draghi je parlamentu naglasio da su "reforme temeljne".

A to znači raščistiti državnu birokraciju, rekonstruirati pravosuđe, porezni sustav i postupak javne nabave.

Italija je u prošlosti obećavala provesti mnoge od tih reformi no opipljivih rezultata je malo.

Situaciju otežavaju i izbori koji se moraju održati do 2023. pa Draghi i nema mnogo manevarskog prostora.

Nadalje, Italija je kronično neučinkovita u korištenju EU fondova, pa je Draghi obećao da ovaj put neće propustiti povijesnu priliku.

"Siguran sam da ćemo uspjeti provesti taj plan", rekao je premijer, a te su riječi zastupnici popratili burnim aplauzom.

"Uvjeren sam da će poštenje, inteligencija i želja za boljom budućnošću pobijediti korupciju, glupost i osobne interese", rekao je premijer.

Tagovi: Mario Draghi, Italija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE