GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve Srbije 13,69 mlrd evra na kraju januara

Devizne rezerve Srbije 13,69 mlrd evra na kraju januara
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine iznosile su 13,694 milijardi evra, što je za 316 miliona evra više u odnosu na decembar 2019. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11,64 milijardi evra, što je za 199 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine.

Januarski iznosi bruto i neto deviznih rezervi NBS predstavljaju novi rekordni nivo od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru je rezultat neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 miliona evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 618,3 miliona evra i bio je za 121,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Italija gubi mladu, kvalificiranu radnu snagu
ISELJAVANJE
Italija gubi mladu, kvalificiranu radnu snagu
RIM - Mladi kvalificirani Talijani sve češće odlaze u inozemstvo. Talijansku privredu bi to moglo skupo stajati.
Američki indeks potrošačkog raspoloženja na najnižoj je razini u šest mjeseci
SIGNALI
Američki indeks potrošačkog raspoloženja na najnižoj je razini u šest mjeseci
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača u SAD-u o gospodarskim uvjetima pao je početkom svibnja na 67,4 boda sa 77,2 u travnju, objavilo je u petak Sveučilište Michigan.
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
OPORAVAK POTRAŽNJE
Potrošačke cijene u Kini porasle treći uzastopni mjesec
PEKING - Potrošačke cijene u Kini porasle su treći mjesec zaredom u travnju, dok su proizvođačke cijene produžile pad, signalizirajući poboljšanje domaće potražnje, dok se Peking suočava s izazovima u svom pokušaju da podupre poljuljano gospodarstvo.
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
PAD
Slovenska industrijska proizvodnja pala u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Vrijednost industrijske proizvodnje u Sloveniji u prvom je tromjesečju bila 2,9 posto niža nego u istom razdoblju lani. Pritom je najveći pad, za više od trećine, zabilježen u opskrbi električnom energijom, plinom i parom. U tromjesečju su niži i međugodišnji prihodi od prodaje u industriji.
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
RAST
Britanska ekonomija izašla iz recesije s rastom od 0,6% u prvom kvartalu
LONDON - Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva izašlo je iz recesije jer je bruto domaći proizvod porastao za 0,6% u prvom kvartalu, pokazali su službeni podaci u petak, nadmašivši očekivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE