GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danska ubrzava otvaranje zbog pada novih zaraza koronavirusom

Danska ubrzava otvaranje zbog pada novih zaraza koronavirusom
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danska je objavila u petak da će pokrenuti gospodarstvo ranije nego što je planirano jer se smanjuje broj zaraza covidom-19 pa se od 21. travnja otvaraju zatvoreni prostori restorana i kafića te nogometni stadioni.

Danska je izbjegla treći val epidemije covida-19 nakon uvođenja strogih mjera zatvaranja u prosincu što je značajno usporilo epidemiju na 500 do 700 zaraza dnevno s njih nekoliko tisuća u prosincu.

Većina planiranih shema ponovnog otvaranja ovisi o uporabi takozvanih "korona putovnica" koje pokazuju je li osoba cijepljena, je li ranije bila zaražena ili se testirala na koronavirus u protekla 72 sata.

"Danska je u dobroj situaciji i ima prostora za daljnje otvaranje", rekao je ministar pravosuđa Nick Hekkerup.

"No to zahtijeva da se držimo dobrih navika, nastavimo se testirati i nastavimo koristiti korona putovnicu za pristup nekim stvarima koje želimo", dodao je Hekkerup.

U sklopu dogovora vlade i većine parlamenta u petak ujutro, povećava se broj osoba na javnim okupljanjima s 10 na 50 od 21. travnja. Plan je ukinuti zabranu javnih okupljanja 11. lipnja.

Dogovor uključuje ponovno otvaranje trgovačkih centara, muzeja, knjižnica, zatvorenih prostora restorana i kafića te za veći broj učenika znači povratak u učionice.

Nogometni navijači moći će se vratiti na stadione idući tjedan u odvojene dijelove po 500 gledatelja. Svi navijači morat će pri ulasku pokazati korona putovnicu i bit će zapisani kako bi se moglo pratiti potencijalno novo žarište koronavirusa.

Danska je razvila ogroman kapacitet za testiranje pa se u toj zemlji dnevno može testirati oko 200.000 ljudi, gotovo četiri posto populacije.

Nordijska zemlja ima treću najnižu stopu zaraze i smrtnosti u Europi iza Islanda i Portugala, pokazuju podaci nacionalnog Instituta za serum.

Danska je ovaj tjedan postala prva zemlja koja je potpuno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog moguće uzročno-posljedične veze tog cjepiva s pojavom krvnih ugrušaka.

Tagovi: Danska, koronavirus u Danskoj, Nick Hekkerup
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE