GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) očekuju pad realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 13,2 posto, a u odnosu na drugo tromjesečje ove godine rast za tri posto, objavio je u ponedjeljak EIZ.

"Na temelju kretanja indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa pada realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 13,2 posto, što je manja stopa pada BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje 2020., kada je BDP zabilježio pad od 15,1 posto", stoji u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj, naglašavaju iz EIZ-a.

Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2020. sugeriraju da bi u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem ovogodišnjem kvartalu mogao porasti za tri posto, što sugerira da je dno recesije već dosegnuto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

"S obzirom da je gospodarstvo u drugom tromjesečju doživjelo strukturni lom koji otežava modelsku procjenu vrijednosti CEIZ indeksa te ju istovremeno čini nepouzdanijom, na osnovi napravljene procjene CEIZ indeksa najprimjerenije bi stoga bilo zaključiti da se u trećem tromjesečju očekuje daljnji oštar godišnji pad BDP-a, uz izvjesni tromjesečni oporavak vrijednosti BDP-a, bez navođenja same vrijednosti tog pada", istaknuto je u objavi zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U rujnu ove godine CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 3,5 indeksnih bodova u odnosu na rujan prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec ove godine zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti, od 0,78 indeksnih bodova.


Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjim stopama promjene u trećem tromjesečju 2020. i dalje značajno usporava, dok je tromjesečni pad ekonomske aktivnosti zabilježen u drugom tromjesečju ove godine zaustavljen, naveli su iz EIZ-a.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na prethodnu godinu, nižu vrijednost u rujnu su ostvarili broj turističkih dolazaka i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, napomenuli su.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
EKONOMSKE POSLJEDICE
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
ZAGREB - Blokada gospodarskih aktivnosti i obustava rada u predstojećem će blagom lockdownu obuhvatiti kafiće, restorane, kladionice i teretane, koji će ostati zatvoreni do ponedjeljka 21. prosinca.
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE