GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu

CEIZ indeks ukazuje na potonuće BDP-a od 13,2 posto u trećem kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) očekuju pad realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 13,2 posto, a u odnosu na drugo tromjesečje ove godine rast za tri posto, objavio je u ponedjeljak EIZ.

"Na temelju kretanja indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa pada realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 13,2 posto, što je manja stopa pada BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje 2020., kada je BDP zabilježio pad od 15,1 posto", stoji u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj, naglašavaju iz EIZ-a.

Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2020. sugeriraju da bi u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem ovogodišnjem kvartalu mogao porasti za tri posto, što sugerira da je dno recesije već dosegnuto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

"S obzirom da je gospodarstvo u drugom tromjesečju doživjelo strukturni lom koji otežava modelsku procjenu vrijednosti CEIZ indeksa te ju istovremeno čini nepouzdanijom, na osnovi napravljene procjene CEIZ indeksa najprimjerenije bi stoga bilo zaključiti da se u trećem tromjesečju očekuje daljnji oštar godišnji pad BDP-a, uz izvjesni tromjesečni oporavak vrijednosti BDP-a, bez navođenja same vrijednosti tog pada", istaknuto je u objavi zagrebačkog Ekonomskog instituta.

U rujnu ove godine CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 3,5 indeksnih bodova u odnosu na rujan prošle godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec ove godine zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti, od 0,78 indeksnih bodova.


Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjim stopama promjene u trećem tromjesečju 2020. i dalje značajno usporava, dok je tromjesečni pad ekonomske aktivnosti zabilježen u drugom tromjesečju ove godine zaustavljen, naveli su iz EIZ-a.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na prethodnu godinu, nižu vrijednost u rujnu su ostvarili broj turističkih dolazaka i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, napomenuli su.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE