GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEBR: Kina će zbog pandemije ranije prestići SAD

CEBR: Kina će zbog pandemije ranije prestići SAD
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 10:26
Autor: SEEbiz / Tanjug
HONG KONG – Kina će prestići SAD i postati prva ekonomija u svijetu 2028. godine, pet godina ranije nego što je prethodno procijenjeno uslijed razlika u oporavku od pandemije virusa Covid-19, objavio je CEBR.

Pandemija virusa Covid-19 i posljedice po dugoročni ekonomski rast na Zapadu išli su u korist Kine koja je vješto upravljala krizom sa strogim ranim „zaključavanjem“, navedeno je u u novom godišnjem izvještaju Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (Centre for Economics and Busineš Researć – CEBR).

Procjenjuje se da će Kina ostvariti prosječan ekonomski rast od 5,7 posto godišnje od 2021. do 2025. godine, a da će zatim usporiti na 4,5 posto godišnje od 2026. do 2030. godine.

Iako će SAD vjerojatno imati snažan oporavak nakon pandemije 2021, njihov ekonomski rast bi mogao usporiti na 1,9 posto od 2022. do 2024. godine, a zatim na 1,6 posto nakon toga, ističe se u izvještaju, prenosi Bloomberg.

„Ekonomska borba i meka moć između SAD-a i Kine je već neko vrijeme sveobuhvatna tema globalne ekonomije“, navedeno je u godišnjem izvještaju CEBR.

Procjenjuje se da će se utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju u većoj mjeri odraziti na inflaciju, a ne na sporiji rast.

Japan će ostati treća ekonomija svijeta do početka 2030. godina, kada će ga prestići Indija i potisnuti Njemačku sa četvrtog na peto mjesto.
Velika Britanija, trenutno peta svjetska ekonomija, od 2024. godine bit će na šestom mjestu, navodi se u izvještaju.

Tagovi: kineska ekonomija, američka ekonomija, kineska proizvodnja, NR Kina, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE