GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBO: Američki BDP ove godine tone 5,6%

CBO: Američki BDP ove godine tone 5,6%
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 12:11
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zaustavljanje gospodarstva i porast državne potrošnje zbog borbe protiv koronavirusa gotovo će udvostručiti američki savezni deficit na rekordnih 3,7 bilijuna dolara ove fiskalne godine, a BDP u 2020. past će za 5,6 posto, priopćio je Odbor za odgovorni savezni proračun (CBO).

CBO (Congressional Budget Office) je nestranačko tijelo koje izrađuje neovisne analize proračunskih i ekonomskih pitanja. Svake godine njegovi ekonomisti i analitičari izrade na desetine izvještaja i stotine procjena troškova za predložene zakone. Riječ je o uglednoj neovisnoj organizaciji koju čine nekadašnji čelnici Odbora za proračun Zastupničkog doma i Senata iz republikanskih i demokratskih redova, nekadašnji dužnosnici središnje banke i vladina ureda za reviziju.

Odbor smatra da će se realni BDP smanjiti za 5,6 posto u 2020. godini, a zatim će porasti za 2,8 posto u 2021. No, gospodarska aktivnost za 2021. godinu i dalje će biti 6,7 posto ispod CBO-ovim projekcija objavljenih krajem siječnja.

CBO procjenjuje da će BDP u drugom tromjesečju na godišnjoj razini potonuti gotovo 40 posto. Prognozira i gospodarski preporod u drugoj polovici godine, ali i rast stope nezaposlenosti na 16 posto te njezinu dvoznamenkastu razinu tijekom 2021. godine.

"Ostanu li trenutno važeći zakoni koji reguliraju potrošnju i prihode nepromijenjeni i ne osiguraju li se značajna dodatna hitna sredstva, savezni deficit iznosio bi otprilike 3,7 bilijuna dolara u fiskalnoj 2020. godini i 2,1 bilijuna dolara iduće godine", kaže se u CBO-ovu izvješću.

U ožujku je CBO predvidio deficit u iznosu od nešto većem od jednog bilijuna dolara u svakoj od tih godina.

Prema CBO-ovim projekcijama, savezni dug iznosit će 101 posto BDP-a do 30. rujna kada završava savezna fiskalna godina 2020. te narasti na 108 posto do kraja fiskalne 2021. godine.

Prognoza CBO-a od 28. siječnja, prije nego što je koronavirus prošao kroz Sjedinjene Države, govorila je da će gospodarstvo biti vitalno tijekom ove godine, dijelom i zbog snažne potrošnje.

Neki stručnjaci manje su optimistični od CBO-a u pogledu oporavka.

Tako stariji potpredsjednik Bipartisan Policy Centera - institucije fokusirane na fiskalnu politiku, William Hoagland, misli da će se ekonomija sporije oporaviti u drugoj polovici 2020. u odnosu na prognoze CBO-a.

Hoagland upozorava da bi proračunski deficit za 2020. godinu mogao biti veći od četiri bilijuna dolara kada se uzmu u obzir mogući zakoni o dodatnim ekonomskim poticajima.

Ilustracija: Getty Images

Tagovi: američki BDP, američka ekonomija, Odbor za odgovorni savezni proračun, koronavirus u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE